2024. április 20., szombat

Halasztás vagy csődeljárás?

Minden jel arra mutat, hogy a Stan Közvállalat csődeljárását újra elhalasztják – állítják nevük elhallgatását kérő városházi tisztségviselők

Az újvidéki Gazdasági Bíróság mára, február 10-ére tűzte ki a tárgyalás megtartását, de a közvállalat átszervezése még nem fejeződött be. A városházán elmondták, nincs meg az alapfeltétel a csődeljárás elindításához, hiszen a Stan rendszeresen fizeti az adóhivatal iránti kötelezettségeit, valamint a dolgozók és a bankok iránt is törleszti az adósságait.

A Stan tavaly elkerülte a csődeljárást. Kérdés, sikerül-e idejében átszervezni a közvállalatot, hiszen a következő tárgyalást mára tűzték ki (Ótos András felvétele)

– Remélem, hogy egy hónap múlva, márciusban már tisztább képet kapunk a közvállalat helyzetéről. Nem várhatunk a helyhatósági választásokra, nincs annyi időnk, az önkormányzat rendezi a Stan áldatlan helyzetét – mondták a városházán.

Vladimir Raca, a Stan szakszervezetének az elnöke kifejtette, nem ismerik a közvállalat átszervezésének a részleteit, hiszen egy külön munkacsoport foglalkozik vele – írja a Dnevnik napilap. A munkacsoport az átszervezési folyamat későbbi szakaszában a szakszervezetet is bekapcsolja a munkába.

– A múlt héten kézhez kaptuk a decemberi fizetésünk negyedét. Tavaly május óta részben stabilizálódott a járandóságok kifizetése, időről időre kifizetnek egy részt az elmaradt fizetésekből – mondta Raca.

A Stan adóssága 630 millió dinár körül alakul, az adóhivatalnak 350 millió dinárral tartoznak, a Kereskedelmi Bank iránt 83 millió dináros a tartozásuk, az AIK Banknak pedig 30 milliót kell törleszteniük. A beszerzőknek és más közvállalatoknak még kb. 170 millió dinárt kell kifizetnie a Stannak. Természetesen a közvállalatnak is többen tartoznak, a rezsiszámlán feltüntetett épületkarbantartási díjat sem fizetik rendszeresen, ezért 100 millió dinárral kevesebb folyt be a közvállalat kasszájába.

A csődeljárás tavalyi kezdeményezése mögött a Stan egyes dolgozói állnak, állítólag egy konkurens vállalat szeretné átvenni a közvállalat munkáját, hiszen több százezer dinárról van szó havonta, ekkora jövedelem származik az épületek karbantartásából.

A csődeljárással kapcsolatos első tárgyalást tavaly októberre tűzték ki, aztán novemberre halasztották, mert nem tisztázták a közvállalat jövedelmének a forrását. A novemberi bírósági tárgyaláson a Kereskedelmi Bank és az újvidéki önkormányzat képviselői megállapodtak abban, hogy a bank garanciát vállal a Stan adósságainak a törlesztésére. A bíróság elfogadta a garanciát, és a következő tárgyalást február 10-re tűzte ki.