2024. április 20., szombat

Állami földek magántulajdonra váltása

Magyarkanizsán ezerszám lehet olyan privát udvar vagy kert, amely a kataszterben állami tulajdonként szerepel

Az állami földként vezetett udvarok, kertek konverziójáról tartott sajtótájékoztatót tegnap Halász Mónika, a magyarkanizsai községi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja.

Magyarkanizsán nagyon sok privát tulajdonost érinthet a konvertálás (Fodor István fellvétele)

Magyarkanizsán nagyon sok privát tulajdonost érinthet a konvertálás (Fodor István fellvétele)

Egyes lakosok privát házai körül külön parcellákon szerepelhetnek olyan parcellák is, amelyek szántóként vagy más mezőgazdasági területként vannak vezetve, és tulajdonjogukat tekintve állami földként tartja nyilván a kataszter. Ezt lehet, hogy a lakosok nem is tudják, ezért az önkormányzat felkéri a polgárokat, a kataszterben ellenőrizzék, hogy saját udvaraik milyen státuszban vannak, illetve külön parcellán vezetik-e őket, vagy ugyanazon a parcellán vannak, amin a lakóház. Amennyiben külön parcellán vannak, akkor kérniük kell az úgynevezett konverziót arra a területre, ami állami, tehát a tulajdonjog átvitelét a saját privát tulajdonukba. Ha ezek a földterületek szántóként vagy más mezőgazdasági területként vannak vezetve, és külön parcellán is szerepelnek, akkor először egy átminősítésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy szántóból építkezési területté kell átminősíteni az adott területet, és ezután elvégezni a tulajdonjog átíratását.

Az államiból privát tulajdonba való átírás az önkormányzat hatáskörébe tartozik, és kb. háromszáz dináros illetéket jelent a lakosoknak. Az átminősítés és annak bevezetése a kataszterbe a minisztérium és a kataszter árjegyzéke szerint történik.

Az ügyintézés pár napig tart, először a kataszterben kell érdeklődni a földterület státuszát illetően, és amennyiben nem szántóként vagy mezőgazdasági területként van feltüntetve, akkor itt mindent el lehet intézni. Amennyiben viszont szántóról vagy más mezőgazdasági területről van szó, akkor még egy irodát közbe kell iktatni, a városházán az 5-ös irodát, ahol az átminősítést szükséges először elvégezni.

Határidő nincs, viszont érdemes elkezdeni akár lépésenként az ügyintézést, még az állami felszólítás előtt.