2024. március 29., péntek

Erdogan élesen bírálta az Egyesült Államok és a szíriai kurdok együttműködését

Élesen bírálta az Egyesült Államok és a szíriai kurd milíciák együttműködését Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában tartományi illetékesek előtt tartott beszédében.

"Hé Amerika, a mi oldalunkon álltok vagy a PYD és a YPG terrorszervezetekén?" - mondta a török elnök, a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártjára (PYD), illetve annak fegyveres szárnyára, a Népvédelmi Egységekre (YPG) utalva. Ankara terrorszervezetnek tekinti a PYD-et, mert kapcsolatban áll a Törökországban törvényen kívül helyezett Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).
Erdogan a tartományi illetékesek előtt kijelentette: azzal, hogy az Egyesült Államok nem képes megérteni a szíriai kurd szervezet valódi természetét, "vérfürdővé" változtatta a térséget.
Washington katonai segítséget nyújt a PYD-nek, illetve a párt katonai szárnyának az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistaszervezet elleni küzdelemben, ugyanakkor Ankarához és az Európai Unióhoz hasonlóan terroristaszervezetnek tekinti a PKK-t.
A török külügyminisztérium kedden bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét az amerikai külügyi szóvivőnek a szíriai kurd szervezettel kapcsolatos megnyilatkozása miatt - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Diplomáciai források szerint Ümit Yalcin, a török külügyminisztérium egyik államtitkára aggodalmát fejezte John Kirby amerikai külügyminisztériumi szóvivő hétfői kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az Egyesült Államok nem tekinti terrorszervezetnek a PYD-et. A szóvivő hozzátette: a témában folytatódnak a megbeszélések Törökországgal.
A szövetséges Egyesült Államok és Törökország kapcsolata azután vált feszültté, hogy Brett McGurk amerikai nagykövet korábban ellátogatott a szíriai Kobaniba, ahol találkozott a PYD katonai szárnyának képviselőivel. Az Egyesült Államok légicsapásokkal segítette a kurd milíciát abban, hogy kiűzze a városból az IÁ terrorszervezetet.
Erdogan hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak választania kell: a törököket támogatja-e vagy a kurdokat.