2024. március 28., csütörtök

A V4-ek mérlegelik egy közös katonai egység kiküldését a Baltikumba

A visegrádi négyek (V4) komolyan mérlegelik egy közös katonai egység kiküldését a Baltikumba, amely a helyi országok katonáival együtt gyakorlatozhatna - jelentette ki Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter szerdán Brüsszelben, miután részt vett a NATO-országok tárcavezetőinek tanácskozásán.

"Egy századról beszélünk, amelynek tagjai bizonyos időközökben kicserélődnének" - idézte Stropnicky kijelentését a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24). A miniszter részleteket a V4-ek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - elképzeléséről nem közölt. Ugyanakkor emlékeztetett: a három balti ország - Észtország, Lettország, Litvánia - a NATO és Oroszország közötti feszült viszony miatt már hosszabb ideje követeli, hogy a NATO állomásoztasson katonai egységeket területükön.
A baltikumi helyzetről, valamint a balti NATO-tagállamok Oroszországgal kapcsolatos aggodalmairól Martin Stropnicky a nap folyamán Ashton Carter amerikai védelmi miniszterrel is tárgyalt. A cseh tárcavezető fontosnak minősítette, hogy az Egyesült Államok növeli hozzájárulását Európa biztonságának megszilárdításához. Úgy vélte, hogy ez az amerikai katonai jelenlét európai megerősítésében is megnyilvánul majd. 
Stropnicky és Carter a találkozón a cseh katonai kiadások növeléséről, a cseh hadsereg külföldi misszióiról is tárgyalt, beleértve az Iszlám Állam terrorista szervezet elleni katonai fellépést.