2024. április 26., péntek

Ausztria hat új fejezet megnyitását javasolja

A nyugati országok új hozzáállása a menekültválsághoz a balkáni térséget is befolyásolhatja, ismerte el Belgrádban Sebastian Kurz

Kedvező híreket tolmácsolt Aleksandar Vučić szerb kormányfőnek Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter belgrádi látogatása során: Bécs nem csak a 23-as és a 24-es uniós tárgyalási fejezetek mielőbbi megnyitását sürgeti, hanem az 5-ös, a 15-ös, a 25-ös és a 26-os fejezetek megnyitását is javasolja. Szerbia olyan ütemben hajtja végre a reformokat, hogy megtörténhet, hamarosan lekörözi a többi tagjelölt államot, emelte ki a szerb miniszterelnökkel folytatott beszélgetést követően Kurz.

Sebastian Kurz és Aleksandar Vučić közös sajtótájékoztatóján (Fotó: Beta/Miloš Miškov)

Sebastian Kurz és Aleksandar Vučić közös sajtótájékoztatóján (Fotó: Beta/Miloš Miškov)

– Hiszem, hogy hamarosan újabb fejezetek nyílnak meg az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások során. Szerbia jó úton halad. Azt sajnos nem tudom, hogy mikor nyílnak meg az újabb fejezetek, de meg vagyok róla győződve, hogy ez hamarosan megtörténik. Ebben a pillanatban arra a kérdésre sem tudok válaszolni, hogy Szerbia mikor zárja le a csatlakozási tárgyalásokat és mikor válik az EU teljes jogú tagállamává. Abban viszont biztos vagyok, hogy Szerbia a jövőben is gyorsan halad majd előre. Ezt nemcsak én vélem így, hanem mások is Európában – magyarázta Kurz

Szerbia kész lezárni határait

A Sebastian Kurz és az Ivica Dačić szerb külügyminiszter közötti találkozón is a menekültválság témája szerepelt a középpontban. Ha a balkáni útvonalon elhelyezkedő országok közül több is lezárja határait a menekültek előtt, akkor Szerbia úgyszintén erre kényszerül, közölte Dačić, hozzátéve: nem reális az elképzelés, hogy a Nyugat-Európából „kizárt” menekültek Szerbiában maradnak.

A menekültválság kezelésének tekintetében a szerbiai diplomácia vezetője is kiemelten fontosnak tartja az országok közötti együttműködést és információcserét. Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy megvalósulhat-e az elképzelés, amely szerint Athénből közvetlen vonatjáratokkal utaztatnák Berlinbe a menekülteket, Kurz kifejtette: nem támogatja ezt az ötletet. – Mi másképpen állunk hozzá ehhez a kérdéshez. Elképzelésünk szerint a menekülteket már a görög–macedón határon meg kell állítani – fogalmazott Kurz.

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSSEL MENEKÜLTÜGYBEN

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter lenyűgözőnek tartja a szerb kormány által foganatosított reformokat. Különösen a gazdaság területén megvalósított intézkedéseket tartja elismerésre méltónak. Kurz fontosnak tartotta kiemelni a lakosság érdemét is, mert mint mondta: a polgárok viselik a reformok terhét.

– A szerbiai lakosság tudja, hogy ezek a reformok megkerülhetetlenek és ezek nélkül az ország nem közeledhet az EU-hoz. Tudják, hogy ez a helyes út mindannyiuk és Szerbia számára. A szerbiai emberek különösen nagyra értékelik a stabilitást. Ezért köszönet illeti Aleksandar Vučić miniszterelnököt, hiszen neki köszönhető a régió stabilitása. Téged nemcsak Szerbia, hanem az egész régió reménységének tartunk – fogalmazott az osztrák külügyminiszter, aki a sajtótájékoztatón végig tegezte a szerb miniszterelnököt.

A sajtótájékoztatón jelenlevő újságírókat elsősorban a menekültválság érdekelte, illetve a kérdés, hogy mi történik a Balkánon, ha Ausztria és Nyugat-Európa országai lezárják határaikat a menekültek előtt. Ehhez kapcsolódóan Kurz kifejtette: az aktuális helyzet és a menekültekkel kapcsolatos európai álláspont, illetve magatartás valóban megváltozhat, ugyanakkor az Európai Unió készen áll segíteni Szerbiát és Macedóniát, valamint a régió többi országát.

– Ausztria idén legfeljebb 37 500 menekültet fogad. Tudjuk, hogy ez a döntés a balkáni útvonalon fekvő országokat is befolyásolja. Ezért a Nyugat-Balkán országainak és Ausztriának közösen kell megfékezniük a menekültáradatot. Közös cél, hogy csökkenjen az Európába áramló menekültek száma. Nemzeti intézkedésekre és tervekre van szükség, valamint szükséges a nemzetközi együttműködés erősítése. Ausztria akár emberállományával is kész segíteni a balkáni országokat a menekültáradat megállításában – taglalta Kurz.

KÉTEZER ÚJ ALKALMAZOTT AZ OSZTRÁK CÉGEKBEN

Aleksandar Vučić köszönetet mondott az osztrák külügyminiszternek támogatásáért, majd emlékeztetett arra, hogy Kurz az egyetlen olyan külföldi miniszter, aki a Szerbiát érintő nemzetközi találkozók, konferenciák mindegyikén részt vett.

– Köszönöm osztrák kollégáimnak rendkívüli látogatásukat. Őszinte barátai Szerbiának. Ausztria támogatja a Szerbiában foganatosított reformokat és az ország uniós integrációját. A két ország közötti gazdasági együttműködés különösen fontos számunkra. Terveink szerint az árucsere-forgalom idén 800 millió euróról legalább 1 milliárd euróra fog növekedni. Ausztria a legjelentősebb beruházó Szerbiában, közel 500 osztrák vállalat működik az országban. Az osztrák beruházók idén kétezer új alkalmazottnak terveznek munkát adni szerbiai üzemeikben. Ebben a tekintetben különösen fontos a két ország közötti együttműködés a duális oktatás területén. A fiatalok megfelelő képesítést fognak kapni, hogy pontosan tudják, mi a munkájuk és hogyan végezhetik azt a legjobban – taglalta Vučić.

Mint azt a szerb miniszterelnök megjegyezte, tudja, hogy Ausztria tavaly mekkora terhet vállalt magára 90 ezer menekült befogadásával, így azt is érti, hogy az ország miért korlátozza idén a befogadandók számát. Ez az osztrák kormányrendelet ahhoz vezethet, hogy Horvátország és Szlovénia egy adott pillatanban lezárják határaikat a menekültek előtt, ennek következményét pedig elsősorban Szerbia fogja megérezni, magyarázta Vučić, mondván: amint ez megtörténik, a szerb kormány eldönti, hogy milyen álláspontra helyezkedjen. Szerbia továbbra is kiveszi részét a menekültválság megoldásából, de csak lehetőségeinek határain belül, nyomatékosította Vučić.

MEGÁLLAPODÁS A DUÁLIS OKTATÁS FEJLESZTÉSÉRŐL

A szerb kormányfő és az osztrák külügyminiszter a továbbiakban ismertették a két ország együttműködését körvonalazó akciótervet. A dokumentum az idei tevékenységet részletezi. A megfogalmazottak értelmében Bécs idén is támogatja Belgrádot az EU felé vezető úton, annak érdekében, hogy a következő tíz hónapban minél több tárgyalási fejezet nyíljék meg. Bécs elsősorban a 23. (bírósági és alapvető jogok), a 24. (igazság, szabadság és biztonság), a 25. (tudomány és kutatás), a 26. (oktatás és kultúra), a 15. (energiaügy) és az 5. (közbeszerzés) fejezetek megnyitását tartja indokoltnak.

Az akcióterv értelmében Belgrád és Bécs között külügyminiszteri szinten rendszeresek lesznek a bilaterális egyeztetések. Emellett külön hangsúlyt fektetnek a terrorizmus ellenes küzdelemre.

Ausztria a Belgrád és Pristina közötti viszonyok további rendezésének segítését is magára vállalja, a gazdaság tekintetében pedig erősíteni kívánja szerbiai pozícióját. Az Osztrák Fejlesztési Ügynökség 750 ezer euróval támogatja a szerbiai árvízvédelmi rendszer kialakítását. Ezt a projektumot már ebben a hónapban megkezdik kivitelezni.

Az akcióterv egyik fontos szakasza a duális oktatásról szól. Ennek szellemében tegnapi belgrádi látogatása során Kurz egyetértési megállapodást írt alá Srđan Verbić oktatási miniszterrel. A megállapodás értelmében Ausztria segíteni fogja a duális oktatás fejlesztését Szerbiában.

Időben kiírják a választásokat

Aleksandar Vučić és Sebastian Kurz közös sajtótájékoztatóján a rendkívüli köztársasági parlamenti választások is szóba kerültek. A szerb miniszterelnök elmondása szerint semmi ok az aggodalomra, a választásokat időben kiírják. Nem kell már sokat várni erre, fűzte hozzá, mondván: egyébként is, időben tájékoztattak mindenkit a választások kiírásáról, így mindenkinek lesz ideje felkészülni, kidolgozni választási stratégiáját. Mint azt kifejtette, hiszi, hogy a választásokon a polgárok a kiszámíthatóságra és a biztos jövőre voksolnak majd.