2024. április 24., szerda

Többlet az amerikai költségvetésben januárban

Az amerikai szövetségi költségvetésben 55 milliárd dollár többlet keletkezett januárban, szemben az egy évvel korábbi 18 milliárd dollár deficittel. Szakértők kisebb, 45 milliárd dollár többletre számítottak januárra.
Az idei év első hónapjában a bevételek 6 százalékkal, a kiadások 3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. 
A pénzügyminisztérium szerdán közölt adatai szerint az októberrel kezdődött költségvetési évben a halmozott hiány január végéig 160 milliárd dollár volt, míg egy éve ugyanebben az időszakban a deficit 194 milliárd dollárt tett ki. 
Az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatala (CBO) nemrég azt közölte, hogy az amerikai költségvetés hiánya várhatóan emelkedik idén, 2009 óta először.
A pártsemleges intézmény előrejelzése szerint a szeptember végén záródó folyó költségvetési évben a hiány 544 milliárd dollár lesz, ami a hazai össztermék (GDP) 2,9 százaléka. A tavalyi deficit 439 milliárd dollár volt, a GDP 2,5 százaléka, ez 2007 óta a legalacsonyabb deficit.
A folyó költségvetés hiányát elsősorban a kongresszus által decemberben elfogadott adócsökkentések és kiadásnövelések okozzák.