2024. április 18., csütörtök
PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY

Pályázati ismertető Tordán

Kedden este lakossági fórumot tartottak Tordán, amelyen ismertették a Prosperitati Alapítvány első pályázati körének a részleteit. Számos kérdés elhangzott, ami arról tanúskodik, hogy a vidék gazdái is élni kívánnak az anyaország nyújtotta lehetőséggel.
A tordai Szalma Ferenc harminc hektáron gazdálkodik a fiával, aki szintén a mezőgazdaságban látja a jövőjét. Mint mondja, a vidék földműveseinek nagyon elhasználódott a mezőgépállománya. Ő személy szerint egy nagyobb erőgépet szeretne vásárolni a támogatásból. Az első körben egy kisebb kapcsolható eszközt próbál majd megpályázni. De a későbbiek folyamán, ha lesz rá lehetőség, akkor a földvásárlási támogatást is megpályázná.
A pályázati lehetőség nem csak a most gazdálkodók számára fontos – esélyt kínál a fiatalok itthon tartására is. Ahogy Fehér Szabolcs, a VMSZ Ifjúsági Fórumának az elnöke mondja, a fiataloknak ez nagyon nagy segítség lesz, és azt tapasztalja, hogy a pályázati kedv a részükről megvan. Kezdve a házvásárlási lehetőségtől az állatállomány bővítésén keresztül a mezőgépek vásárlásáig.
A legutóbbi népszámláláskor Tordának 1430 lakosa volt. Biztosra vehető, hogy ez a szám most egy-két százzal kisebb. Mert az elvándorlást egzisztenciateremtés nélkül nem lehet megállítani. Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke bízik abban, hogy a támogatásoknak köszönhetően meg tudják majd állítani az elvándorlást, és sikerül megőrizni a szórványban élő magyar közösségeket.
A Prosperitati Alapítvány és a területi irodák felállítása mögött óriási munka van. Vannak apróbb észrevételek, amelyek figyelembe vételével még gördülékenyebbé teszik majd a munkáját. Mint Bunford Tivadar, a VMSZ elnökségi tagja mondja, olyanná szeretnék tenni, formálni ezt az egészet, hogy pályázóbarát legyen. Hogy úgy történjenek a dolgok, hogy „hogyan lehet”, és ne az vetődjön fel, hogy „hogyan nem lehet”. Mert a cél az, hogy minél több vajdasági ember hozzájusson ezekhez az összegekhez, elősegítve ezzel az itthon maradását.
Az eddig megtartott lakossági fórumokból ítélve Bánátban is sokan fognak pályázni. A legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági gépállomány felújítása iránt mutatkozik.