2024. április 25., csütörtök

Szegénységből jeles

A nyomorúsági mutató szerint Szerbia a szégyenteljes hetedik helyen

Szerbia a hetedik helyen áll a Bloomberg ügynökség úgynevezett szegénységi indexében. A parlamenti ellenzék szerint az előkelőnek nem mondható besorolás a kormány rossz államvezetési politikáját tükrözi, Dušan Vujović gazdasági miniszter pedig úgy véli, hogy az eredmények még így is jobbak az előző évek eredményeinél.

A lista összeállításához egyébként meglehetősen egyszerű metodikát használnak a Bloomberg szakemberei: a munkanélküliség és az infláció mértékét vizsgálják az adott országban. A 2016-os kimutatásokhoz a gazdasági szakemberek eddigi prognózisait is figyelembe vették a Bloomberg elemzői.

A legfrissebb kimutatás 63 országot foglal magába, ezek közül Szerbia először szerepelt 20,9 ponttal ilyen „előkelő” helyen.

Az első helyen Venezuela áll, követi Argentína és a Dél-Afrikai Köztársaság. Szerbia előtt áll Spanyolország és Görögország is. A lista legalján foglal helyet Thaiföld, Szingapúr, Svájc, Japán, Tajvan, Dél-Korea és Kína.

A felsorolásban Románia az ötvenharmadik helyre került, az Egyesült Államok pedig az ötvenegyedikre. A gazdagabb államok közül Norvégia a negyvenkilencedik helyen áll, Luxemburg a negyvenhetediken. Mexico negyvenhatodik, Németország negyvenharmadik, Svédország harminckilencedik, Kanada pedig a harminchetedik.

Az eurózóna átlaga egyébként a huszadik helyre elegendő. A listán a már említett Dél-Afrikai köztársaságon kívül a kontinensről másik ország nem szerepel, mint ahogy egyetlen közel-keleti ország sem.

A régióból Szerbián kívül csak két országot soroltak be, Szlovénia a harmincadik helyre került, Horvátország pedig a tizenegyedikre.

Thaiföld helyezése részben azoknak az állami előírásoknak köszönhető, amelyek lehetővé teszik, hogy több polgárt is foglalkoztatottként jegyezzen az ország. Venezuela és Argentína pedig azért került a lista élére, mert sehogy sem képes megbirkózni az inflációval. Ukrajna és Görögország pedig a munkanélküliség problémájával képtelen szembenézni.

A gazdasági szakértők szerint Oroszország egyike a lista legjobban teljesítő államainak, hiszen a hetedikről a tizenegyedik helyre verekedte fel magát, és az előrejelzések szerint 2017-ben 1,3 százalékkal növekedhet a gazdasága.

A lista megjelenése után a Demokrata Párt kijelentette, hogy az eredmények a kormány államvezetési módszereinek köszönhetőek, a Szerb Haladó Párt szerint viszont a polgárok jobban élnének, ha az előző hatalmi párt visszaadná a polgároknak az uralkodása idején ellopott pénzt.

A miniszter is elismerte, hogy csakugyan nyugtalanító eredményekről van szó, viszont a munkanélküliség és az infláció mértéke az előző években ennél nagyobb is volt.