2024. március 29., péntek

Különös események miatt került Zombor a figyelem központjába

FÖLDOSZTÁS A KOCSMÁBAN?

Egy ideje már Zomboron röhög fél ország, mert az egyik független televízió közzétett egy bizonyára rejtett kamerával készült fölvételt, amelyen a Szerb Haladó Párt városi megbízottja egy kávéházi társaságban arra biztatja a mezőgazdasági termelőket, hogy nyugodtan vegyék birtokukba az állami tulajdonban lévő szántókat, műveljék azokat, és amennyiben bajba kerülnek, „csak szóljanak neki”! Hát, valóban nem egy intézményes megoldás, de tény, hogy a város még mindig nem hirdette meg az állami szántók árverését. Lehet, hogy a tanácsosztó úgy gondolta, amit lehet Jupiternek, az ökörnek is szabad, és itt csak a közmondást idéztem enyhén kifordítva, nem a termelőkre utaltam, isten ments! Pusztán arról van szó, hogy a környéken egy vállalat 2000 hektárt bitorol egy tagban, akkor miért ne tehetnék ugyanezt a kistermelők is. Persze téves a logika, ezért az elmúlt héten a városba látogatott az illetékes miniszter asszony, aki kilátásba helyezte, hogy a köztársasági felügyelőségek kivizsgálják a földbitorlás tényét, ugyanakkor nem feledte megjegyezni, hogy azon helyi önkormányzatok, amelyek nem tartják be a földtörvénnyel előírt határidőket, elesnek a köztársasági pénztranszfertől, ami Zombor esetében mintegy 50 millió dináros költségvetési kiesést jelentene. A csavar viszont abban van, hogy a városi közigazgatás elkészítette az állami földek licitálásának programját, de az éppen az illetékes minisztériumban vár jóváhagyásra. Mindezt tetézi, hogy a városi tanácsot a minap elhagyta a mezőgazdasággal megbízott tanácstag, a helyébe kinevezett személy ugyan erdőmérnök, de a város mezőgazdasági politikájába aligha lehetett korábbi belelátása.

MŰKEDVELŐ KARDNYELŐ?

Az országos sajtóban is nagy port vert föl, hogy egy páciens saját lábán ment be a Dr. Radivoj Simonović közkórház tüdőosztályára nyaki és légzési panaszokkal, ahol a CT-vizsgálat kimutatta, hogy a nyelőcsövében egy 25 centiméter hosszú konyhakés van. Panaszait világosan és érthetően sorolta, pedig a negyed méteres vágóeszköz átszúrta a nyelőcsövét. A negyven év körüli férfi a nyelével lefelé nyelte le, bizonyára nem véletlen baleset során a kést. A helyi sebészek nem is mertek hozzányúlni, a pácienst számos konzultáció után a belgrádi klinikai központba szállították, hogy ott műtéti úton távolítsák el nyelőcsövéből a hatalmas eszközt. A páciens mindvégig tiltakozott azon feltételezés ellen, hogy szándékosan nyelte volna le a henteskést. A közkórház nem hozta nyilvánosságra a páciens személyi adatait, de nem titkolta, hogy feltételezésük szerint idegbeteg személyről van szó.

A GYILKOS KÖZTÜNK VAN?

Nem kisebb szenzáció volt, hogy a Zombor környéki Sztapáron brutális módon meggyilkoltak egy nyugdíjas férfit. A híradások, illetve a kiszivárgott információk szerint száját ragasztószalaggal leragasztották, végtagjait dróttal összekötözték, megkéselték vagy agyonszúrták, majd leöntötték benzinnel, és fölgyújtották. A 66 éves áldozat tavaly szeptemberben ment nyugdíjba a helyi mezőgazdasági vállalatból, nem volt tehetős, és senkinek sem tartozott. Mivel a teljes háza kiégett, először arra gondoltak, a tűz áldozata lett, később derült csak ki, hogy gyilkosság áldozata lett, az elkövető pedig a nyomok eltüntetése érdekében gyújtotta föl áldozatát és házát.

A faluban nem értik, miért kellett meghalnia az áldozatnak, és természetesen rettegnek, hiszen a tettes kilétére még nem derült fény, s a gyilkos akár valamelyik falubeli polgár is lehet.

TRICHINÓZIS – ÁLLAMI TISZTSÉGVISELŐ MULASZTÁSÁVAL?

Múlt év végén és az idei elején mintegy harmincan kaptak trichinózisfertőzést Zomborban és környékén. A felügyelőségek akkori helyszíni szemléje és ellenőrzése nem vezetett eredményre, nem találták meg a fertőzés gócpontját. A további nyomozás viszont sikeres volt, az ügyben a zombori rendőrség két gyanúsítottat előállított. Egyik a köztársasági egészségügyi felügyelőség 62 esztendős zombori felügyelőnője, akit hivatali visszaéléssel terhelnek, annak gyanújával, hogy tavaly novemberben és decemberben a trichina jelenlétének ellenőrzése nélkül engedélyezte 44 sertés húsának forgalmazását. A másik gyanúsított egy Zombor környéki vágóhíd és több mészárszék 1971-es születésű tulajdonosa, akit azzal gyanúsítanak, hogy a szükséges engedélyek hiányában árusította üzleteiben a fertőzött sertéshúst és húskészítményeket, amivel egészségkárosító termékek forgalmazásának bűncselekményét követte el. Ez a hír is persze megjelent az országos médiumokban.

EZEKTŐL LESZ HÍRNEVE A VÁROSNAK?

A fölsorolt események alig egy hét leforgása alatt történtek, Zombor számtalan címlapon megjelent, noha korábban nem ilyen hírekkel igyekezett hírnevet teremteni magának. Hiszen a kultúra városának számított, a színjátszás, a képzőművészet, a muzsika, a városrendezés, az amatörizmus terén egyaránt. A sajtó viszont nem foglalkozik azzal, hogy garmadával folyik a leépítés a város kulturális intézményeiben, az ésszerűsítés címén olyan fontos intézményekben kell megszabadulni fölsőbb utasításra munkavégzőktől, mint a Népszínház, a Városi Könyvtár, a Városi Múzeum, a Milan Konjović Galéria, amelyek kulturális tevékenységük mellett idegenforgalmi jelentőségűek is.

Úgy tűnik, hogy miként a média szenzációra vágyakozik, a város is igazodik az elváráshoz, és belesüllyed a bulvár világába.