2024. április 20., szombat

Aktív madárvédelem

Vinkó Tamás a Riparia Természetbarátok Egyesületének új elnöke

Vinkó Tamást választották meg a Riparia Természetbarátok Egyesülete új elnökévé hétvégi évértékelő közgyűlésükön, aki Szekeres Ottótól vette át az elnökséget.

A Riparia Természetbarátok Egyesületének legfőbb célja, hogy a természetet és annak élővilágát megvédje, emellett pedig számos gyakorlati foglalkozást, általános ökológiai oktatást és táborokat is szervez. Tavaly a többi között madáretetőt, odúkat és útmutatótáblát helyeztek ki a palicsi nagy parkban.

Vinkó Tamás elmondta, nem sok változás lesz az egyesület munkájában, ugyanis több éve futnak állandó programjaik. Amiben ő újítást szeretne bevezetni, az egyrészt a tagtoborzás. Célja, hogy több aktív tagjuk legyen, mivel a pályázatírásban és a programok megvalósításában is elértek egy magasabb szintet, ami több aktivista munkáját teszi szükségessé. Az új elnök szeretné, ha a fiatalabbak mellett az egyetemista generáció is bekapcsolódna a munkába, azok, akik hamarosan okleveles szakemberek lesznek, és nagyobb projektumokkal is tudnak foglalkozni.

Ezenkívül elindult az egyesület új honlapja (www.riparia.org.rs), ennek a tartalmát folyamatosan töltik fel, ehhez egyébként jelentkezőket is várnak, olyanokat, akik a terepi munka mellett az irodai tevékenységgel, a honlap karbantartásával foglalkoznának, a régebbi tagok ugyanis inkább előszeretettel járják a terepet. Működik a Riparia Facebook-oldala is (https://www.facebook.com/Riparia), erre is állandó adminisztrátor lesz, aki folyamatosan figyeli az oldalt, és válaszol a felmerülő kérdésekre. Több médiaszereplést terveznek a jövőben, mert bővülnek a programjaik, és a szakmai életben is aktívabbak jelen szándékoznak lenni, hazai és külföldi konferenciákon szerepelve.

A már működő programjaik közül Vinkó kiemelte a ludasi oktatótábort, amely mintegy három évtizedes múltra tekint vissza, és sikeresen működik. Az egyesület szeretné, ha még többen részt vennének benne. Itt a fiatalok oktatása szerepel első helyen, de terveznek olyan foglalkozásokat is, ahol nemcsak a madarászat lenne napirenden, hanem a botanika vagy a vízminőség témája. A Palics–Ludas Közvállalattal jó az együttműködésük, ezt a tábort is közösen szervezik. A közvállalatban van egy jól felszerelt laboratórium is, a Riparia egy közös pályázattal ennek bővítéséből is részt vállalna.

A szalakóta védelmi program is mintegy tíz éve működik, ez a Riparia és a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület közös projektuma. A szalakóták száma drasztikusan csökkent, mert nem voltak odúk, ahol költhetnének, de a védelmi program eredményeként 15 párról sikerült 250 párra növelni számukat az elmúlt évek során. Ez az aktivitás Vajdaság jelentős részét, valamint Belgrádot és környékét öleli fel, és ennek keretében mintegy 50 egyesülettel működnek együtt. Évente vannak műhelytalálkozók, ahol megvitatják az előző év eredményeit, és kidolgozzák a feladatokat. Ha sikerül pályázati pénzhez jutni, akkor odúkat készítenek, illetve az egyes egyesületeknek létrákat vesznek az odúk felhelyezéséhez.

Az egyesület folyamatosan pályázik, részt vesznek minden olyan kiíráson, amely a környezetvédelemre vonatkozik, évente 2-3 sikeres pályázatuk van. Korábban már próbálkoztak az IPA kiírásán is, akkor nem jártak sikerrel, de tervezik, hogy újra megkísérlik, mert most már megvan hozzá a szükséges anyagi háttér és projekttapasztalat.

Tavasszal indul egy új programjuk, ez a palicsi ökoszisztéma szolgáltatásaival foglalkozó elméleti és terepi képzés lesz. Ennek keretében előadások lesznek az ökoszisztéma-szolgáltatások fogalmáról, arról, hogy ebből milyen haszon származik, hogyan lehet fenntartani és erősíteni. Az előadások mellett a terepen is ismertetnek ezzel kapcsolatos problémákat.

A Riparia tavaly részt vett az önkormányzat közmunkapályázatán, a sikeres elbírálásnak köszönhetően négy embert alkalmazhattak. Mivel együttműködnek a Palics–Ludas Közvállalattal, az emberek a Palicsi- és a Ludasi-tó partjának a tisztítását végezték, az erdők, parkok takarítását. Az öt hónapos program jól sikerült, két ember munkába is állhatott ezt követően, és idén is terveznek pályázni.

Ami az egyesület tagságát illeti, mintegy ötvenen vannak azok, akikre szinte mindig lehet számítani, illetve 100–155 főre tehető azoknak a száma, akiket a nagyobb programokra lehet megmozgatni. Vannak tagjai egész Vajdaságból, de Magyarország területéről is.

Akik szeretnének betagosodni, ezt az info@riparia.org.rs e-mail címen tehetik meg, de a honlapon is lesz majd elérhetőség rovat, ami még fejlesztés alatt áll. A tagsági díj éves szinten 500 dinár.