2024. április 20., szombat

Jöjjön a tavasz, menjen a tél!

Farsangi felvonulás Adorjánon

Az idén sem maradt el Adorjánon a hagyományos farsangi felvonulás. Szombaton vidám hangulatú jelmezes körmenet kerülte meg a falut, a helyi óvodások és általános iskolások mellett a szülők és nagyszülők is részt vettek a felvonuláson.

A mintegy százfős farsangi menetet helybéli zenészekből verbuválódott zenekar kísérte. A falujárók élén álarcos menyasszony és vőlegény haladt karonfogva, de volt ott boszorkány, indián, kéményseprő, varázsló, nagy bajszú vénember, festőművész, katicabogár, sőt még robotjelmezbe bújt kis nebuló is. A falun a telet jelképező kiszebáb is végigvonult, amellyel egy régi néphagyomány elevenedett meg.

Bicskei Ibolya óvónő, a rendezvény egyik szervezője így nyilatkozott:

– Ebben a formában hat éve tartjuk a farsangi összejövetelt és felvonulást. Az idei mulatság a Szőke Tisza Művelődési Egyesület, az Adorján Művelődési Egyesület és a Koritari, szintén helybeli, román civil szervezet összefogásában valósult meg. Adorjánon a régmúlt időkben a farsangi felvonuláskor a falu öreglegényei még tuskót is húztak maguk után hosszú láncon, amely szokás a menyasszony- és vőlegénytánc mellett a leglátványosabb farsangi lakodalmas mulatság volt, tették ezt akkor, ha az esztendőben nem volt házasságkötés.

A résztvevők közben hangosan zörgették szerszámaikat: kereplőt, tülköt, kolompot, és télűző rigmusokat kiabáltak, mint például: Jöjjön a tavasz, menjen a tél! A művelődési ház udvarára visszatérve a faluban végighordott, ronggyal, papírral, szalmával kitömött bábut tréfás siratás és különböző télűző versek kántálása közben elégették.

– A kiszebábégetés a faluban új keletű, nem a mi tájegységünkre jellemző farsangi szokás, de meghonosítottuk, mivel maradandó élményt jelent a kisgyermekek életében. A babona szerint megszabadítja az embereket minden bajtól, és még a telet is elűzi. Az óvodánkban és az iskolánkban évek óta nagy hagyománya van a farsangnak. A gyerekek minden évben nagyon várják ezt az időszakot.

Az óvónő még hozzátette: a szülőkre és a falu idősebbjeire is gondoltak az egyesületek, ezért estére farsangi bált szerveztek a művelődési házban.

Miután a kiszebáb hamvai kialudtak, és a menyasszonyt is megtáncoltatták még egyszer, szorgos asszonyok frissen sült fánkkal, a farsang jellegzetes süteményével kínálták az ünneplőket. Természetesen a férfiaknak is jutott feladat, ők kisüstivel járták körül a felnőttek csoportját, kóstolóra biztatva őket.