2024. április 24., szerda
TEKE

Áram nélkül nem lehet sportolni

A világklasszisokat kinevelő bácsföldvári Vojvodina Tekeklubban augusztus óta nincs áram

A bácsföldvári Vojvodina Tekeklubnak minden oka meglenne az ünneplésre. A tavalyi év legjobb sportolói között a pálmát Lukács Hermina, a klub világbajnok tekézője vitte el, a női tekecsapat is a község legjobbja lett, Milan Kaćanski pedig 25 éves edzői munkájáért kapott községi elismerést.

A díjak ellenére az öröm mégsem felhőtlen Bácsföldváron. A tekeklub nagyrészt önhibáján kívül tetemes tartozást halmozott fel, ezért a szolgáltató lekapcsolta az áramot a klubban. Milan Kaćanski edző elmondása szerint augusztus 21-e óta nincs áram a klubban, ezért az edzések sem haladnak úgy, ahogy ők azt szeretnék. Ideiglenesen egy áramfejlesztőt működtetnek, így tudnak edzeni a sportolók.

– Nem tagadjuk a 250 ezer dináros tartozást, de ezt az összeget a Đorđe Tapavica Džoja sportközpont, és nem a klub halmozta fel. Éveken át közös villanyórát használt itt több klub is, amelyek nem fizették rendszeresen az áramot, majd amikor az átépítés után a többi klub új órát kapott, nekünk maradt örökül a régi, vele együtt az összes tartozás. Jeleztük a gondot a sportszövetségnek és az önkormányzatnak, de egyik sem reagált a megkeresésünkre. A sportklubok nagy része Óbecsén a sportközpontban optimális körülmények között tud működni, nincs gondjuk a vízzel, a fűtéssel, az árammal… Mi a településeken mindenről magunk gondoskodunk, senki nekünk ezért nem fizet – mondja elkeseredetten az edző, majd hozzáteszi: – A fűtéssel is voltak problémáink. Egy hónappal ezelőttig butángázpalackokkal fűtöttünk, de egy hónappal ezelőtt a Srbijagas rákapcsolt bennünket a gázvezetékre, azóta egészen más a helyzet, fel tudjuk fűteni az épületet.

A klubnak jelenleg hatvan regisztrált versenyzője van, közülük sokan az országos válogatott tagjai is. A női csapat 16 év után került vissza a Szuperligába, most a bennmaradásért küzdenek: mivel a bácsföldvári tekepálya nem felel meg a Szuperliga követelményeinek, a vojvodinásoknak házigazdaként is másutt, Topolyán kell játszaniuk.

– Miután elvesztettük az első ligás státuszunkat, csaknem egy évtizedig nem volt versenyszerű tekézés a faluban. Hét évvel ezelőtt újrakezdtük a munkát a klubban. Nulláról indulva sikerült komoly eredményeket elérnünk: a nők ma már a Szuperligában, a férfiak az I. Vajdasági Ligában szerepelnek, 13 országos bajnokunk van, és olyan világbajnokokat adtunk a sportágnak, mint Zavarkó Vilmos, Bárány Csongor és legutóbb Lukács Hermina, aki tavaly négy érmet is szerzett a kadét-világbajnokságon – mondja Kaćanski. A bácsföldvári tekeklub sorsát megpecsételhetik az áldatlan állapotok. Ha nem kapnak támogatást az áramadósság rendezésére, nemcsak a megszerzett versenypozíciók, de az országos utánpótlás nevelése is kérdésessé válhat.