2024. március 28., csütörtök

Kultúrmissziót teljesít a Petőfi

Újjáalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte szombaton Óbecsén a magyar kultúrkör

Egymás után kétszer is telt ház volt szombaton a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör jubileumi ünnepségén, amelyen a kultúrkör 25 éves fennállását ünnepelték Óbecsén. A helyi magyarok kezdeményezésére 1991-ben tulajdonképpen újraalakult és Petőfi Sándor nevét vette fel a nyolcvanas évekre elsorvadt kultúregyesület.

Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke először táncosként, majd koreográfusként, később csoportvezetőként tevékenykedett itt.

– Tagja voltam akkor is, amikor csupán nyolc aktív tagja volt a kultúrkörnek, amikor hidegben, embertelen körülmények között tartottuk meg a próbáinkat. Amikor tíz évvel ezelőtt megkerestek azzal, hogy vállaljam el az elnöki posztot, nem sokat őrlődtem a válaszon. Tudtam, hogy mit akarok, elég fiatalnak és erősnek éreztem magam a munkához, voltak előttem célok, jó példák és olyanok, akikre felnézhettem, akikre mindig számíthattam. A céljaink azonban csak azután valósultak meg, hogy a magyar politikum is mellénk állt, felkarolt bennünket, elismerte a kultúrkörben folyó munkát. Sikerült az otthonunkat élhetővé tenni, a tagság és a szakcsoportok számát növelni, sikerült az óbecsei magyarság kultúrigényének megfelelni, azokat kielégíteni. (...) Egyesületünk olyan missziót vállalt fel, amely próbára teszi a leglelkesebb embereket is. Vállaltuk, hogy zászlóvivőként mutatunk példát a magyar gyermekeknek, fiataloknak és időseknek egyaránt, hiszen szerintem a művelődési egyesületek az utolsó végvárak egyike az itt- és megmaradásunkban. Nem könnyű feladat megtartani az egységet, de van ennek egy kitűnő módja: a hagyományok ápolása, ötvözése a mai igényekkel mindig segít ebben – hangzott el az elnök ünnepi köszöntőjében. Az ünnepeltet Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a csongrádi önkormányzat nevében Török Mária is üdvözölte.

A jelenleg 350 tagot számláló kultúrkörben a hagyományápolás mellett társas- és moderntánc-oktatás is folyik, emellett színjátszók, versmondók, kézimunkázók és festők is tevékenykednek itt. Ezúttal a táncosok, énekesek mutatkoztak be egy fergeteges, remekül összeállított ünnepi műsorral, amelyet jelenlétével megtisztelt Szerencsés János, a belgrádi magyar nagykövetség vezető konzulja, Bedő Tamás csongrádi polgármester és munkatársai, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kormány és az óbecsei önkormányzat képviselői, valamint a kultúrkör egykori elnökei is.

A jubileumi műsort a Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat mellett óbecsei vállalkozók, iparosok és magánszemélyek is támogatták.