2024. április 16., kedd

Kadirov ismét fenyegetőzik

Ramzan Kadirov csecsen elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legfőbb támogatója Instagram-oldalán több olyan fényképet posztolt, amelyek nyíltan fenyegetik az orosz ellenzéki politikusokat.

A csecsen elnök vasárnap olyan felvételt hozott nyilvánosságra a fényképmegosztó közösségi oldalon, amelyen álarcot viselve, gépfegyverrel a vállán pózol a hófedte hegycsúcsok előtt. A kép felirata a következő: „Akik még nem értették, meg fogják érteni.” Kadirov egy ugyanilyen című filmet is készíttet.
Egy héttel korábban Kadirov olyan videofelvételt tett közzé a közösségi médiában, amelyen az ellenzék egyik vezéralakja, Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök látható egy orvlövész célkeresztjében. A képsorok nem csupán Kaszjanovot, hanem Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki aktivistát is célkeresztben mutatták, aki korábban azt állította, hogy tavaly megpróbálták megmérgezni. Néhány nappal később mindketten feljelentést tettek a csecsen elnök ellen az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB).
Kadirov az elmúlt hetekben egyre ellenségesebben nyilatkozott az orosz liberális ellenzékről: Putyin ellenfeleit a „nép ellenségeinek” nevezte, akiket szerinte szabotázs miatt bíróság elé kellene állítani. Kadirov több bírálója is gyilkosság áldozata lett az utóbbi tíz évben, köztük Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíró, akit 2006 októberében öltek meg.