2024. április 19., péntek

Az igazi farsangi fánknak lelke van

Nagykanizsa, ez a kedves, vendégszerető nyugat-dunántúli város volt szombaton a házigazdája az immár nyolcadik országos fánkfesztiválnak. A Kanizsa Centrum tágas sportcsarnokában egyes helyeken asztali villanytűzhelyen nagy lábasban, más standokon pedig fritőzben sült a fánk. Sok csapat otthonról hozta magával a süteményt: a többféle ízesítésű képviselőfánkot, minitortácska stílusban díszített fánkot, de a sós ízek kedvelői is jóllakhattak: a fánk kapros, vagy épp medvehagymás, sajtos változatot is megtalálták a standok valamelyikén. Természetesen a valamilyen ételallergiával küzdőkre is gondolnak ma már, így cukor-, glutén-, szója-, mogyoró-, tojás- stb. mentes fánkot, sőt sütés nélkül készült fánkszerű süteményt is kínáltak egyik-másik standon.

A versenyt Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház talpraesett igazgatója álmodta meg s ez a fesztivál, ez a verseny azóta minden évben bizonyítja létjogosultságát. Ahogyan a fesztivál ünnepélyes megnyitóján Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere fogalmazott: „Nagykanizsa a fesztiválok városa szoktuk mondani és ez a Fánkfesztivál a legédesebb fesztiváljaink egyike, mely a fánkról szól, a mindannyiunk által szeretett süteményről, melyet ma meg is kóstolhatunk mindannyian.” Sok százan meg is kóstolták, idén is több ezer fánk fogyott el. A legtöbben amellett, hogy helyben is elfogyasztottak egy-két darabot, természetesen vittek is haza néhányat a hidegen is roppant ízletes süteményből. A verseny népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 28 csapat versenyzett az amatőr és profi kategóriában. Magyarország számos vidékéről érkeztek a 3-5 fős csapatok, és idén szabadkai versenyzők is voltak: a szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímzőszakkörének két tagja, Bitó Erzsébet és Dávid Irénke, akikhez csatlakozott a kelebiai Takács Irénke, aki gurulós fánkjának készítését már a Gasztroangyal című tévés műsorban is bemutatta, Borbás Marcsi és Paskó Csaba kelebiai plébános szakácskönyvébe is bekerült a recept. Sokan most a nagykanizsai rendezvényen a szabadkaiak standjánál bele-belelapoztak Paskó atya szakácskönyvébe, és kihasználták az alkalmat, hogy személyesen is jelen volt a plébános, megszólították, kérdezgették.

Hogyan került sor a szabadkai csapat meghívására? A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatónője még tavaly az Idősek Kárpát-medencei Kulturális és Művészeti Vetélkedőjének budapesti döntőjén figyelt fel a Lányi Ernő IME Gránátalma hímzőszakkörének munkájára, azóta a Gránátalma tagjai meghívására kiállításon is vettek már részt Nagykanizsán. Akkor és most is Kámánné Szép Terézia és munkatársai fantasztikus házigazdának bizonyultak.

Miközben az egyik teremben a fánké volt a főszerep, a szomszédos helyiségben egész napos változatos műsor zajlott, fúvószenekarok, néptánccsoportok, népdalkörök léptek fel, voltak kézműves foglalkozások, gyerekeknek arcfestés és sok egyéb este pedig a Megasztárban feltűnt Balássy Betti és Varga Ferenc léptek fel.

Természetesen azért a fánké volt a főszerep. A standokon meggyőződhettünk róla, hogy a hagyományos fánkok iránt volt a leginkább kereslet, s ahogyan a szakmai zsűri ,,szóvivője”, Borda Attila séf is megerősítette: ők is örömmel vették, hogy sokan sütöttek hagyományos fánkot,úgy, ahogyan azt édesanyjuktól, nagyanyjuktól tanulták, megelégedéssel állapították meg, hogy sok volt a fiatal versenyző, s nem kis büszkeséggel állapította meg, hogy-- az elmúlt évek bírálatai hatására – apró színes gyöngyökkel díszített fánkot már csak egy-két tányéron fedezett fel a zsűri. Mivel sok ember küzd valamilyen ételallergiával, a zsűri azt is örömmel állapította meg, hogy igen ízletes ,,minden mentes” sütemények készültek az ő számukra is. Száz szónak is egy a vége: egy igazi farsangi fánknak lelke van, szögezte le a tapasztalt séf.

A versenyben van profi kategória, amelyben pékségek, cukrászatok versenyeznek, van amatőr kategória, s itt is külön értékelik a helyben sütött, a hozott, a hagyományos és különleges fánkokat. A szabadkai csapat – Bitó Erzsébet, Dávid Irénke és Takács Irénke – az amatőr kategóriában, a helyben sütött, hagyományos fánk kategóriában első díjas lett, s övéké lett a fesztiváldíj is, ez utóbbi indoklásában Borda Attila kiemelte, a szabadkaiak olyan fánkfajtát készítettek, amelyet a zsűri sem ismert.

Büszkék vagyunk a két serlegre, de arra is, hogy a Gránátalma standjánál kelendő volt a gurulósfánk, de a baracklekvárral töltött fánk, a csőrege is gazdára lelt, s jó érzés volt megtapasztalni, hogy az egyik fiatalember visszatért repetáért, immár baráti körben, s arra biztatta a többieket, hogy okvetlenül kóstolják meg a gurulós fánk mellé kínált házi földieperlekvárt is.