2024. április 24., szerda

Hatalmas az érdeklődés a Prosperitati Alapítvány programja iránt

Tegnap este nyílott meg Zomborban a Batinai utca 1/7 szám alatt az alapítvány ügyintéző irodája, majd a Megyeháza dísztermében telt ház előtt tartottak lakossági fórumot az alapítvány és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői. Az érdeklődőknek Babity János szabadkai főkonzul, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke, tartományi képviselő, Ölvegyi Róbert és Lazarević Kornélia, a zombori iroda vezetői tartottak előadást.

Telt ház várta a Megyeházán a Prosperitati képviselőit (Fekete J. József felvétele)

Telt ház várta a Megyeházán a Prosperitati képviselőit (Fekete J. József felvétele)

Elmondták, hogy Magyarország kormánya a Vajdasági Magyar Szövetséggel karöltve kidolgozott vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében az elkövetkező három év során 50 milliárd forinttal támogatja a vajdasági magyarság gazdasági fejlődését.

Az alapítvány munkája első szakaszában a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők segítését, a mikro- és kisvállalkozások gazdasági tevékenységének erősítését, valamint falusi házak vásárlását támogatja a fiatalok otthonteremtése céljából. A támogatás célja a foglalkoztatottság növelése, a családok otthoni boldogulása, az otthonmaradás serkentése.

Az alapítvány által megjelentetett, és a továbbiakban megjelenő pályázatokra kizárólag kettős állampolgársággal rendelkező személyek pályázhatnak, 20 százalékos önerő biztosítása mellett, a projekt költségei 80 százalékos értékhatáráig. A mikro- és kisvállalkozások 500 ezertől 2,5 millió dináros összegre pályázhatnak eszközbeszerzésre, szabványosításra, illetve turisztikai fejlesztésekre.

Az egyéni bejegyzett mezőgazdasági termelők számára egyenként egymillió dináros összegig nyílik lehetőség fóliasátrak, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, valamint öntözőberendezések beszerzésére.

A Prosperitati lehetőséget nyújt fiatal, ingatlannal nem rendelkező házaspároknak és házastársi életközösségben élőknek falusi házak, a hozzá tartozó telek és gazdasági udvar megvásárlására 1,2 millió dináros támogatással, amennyiben az ingatlan értéke nem haladja meg a 2 millió dinárt.

Az első körben meghirdetett pályázatokra márciusban lehet jelentkezni, s miként Juhász Bálint ügyvezető jelezte, senki se késik le a jelentkezéssel, a program három éven át tart, és folyamatosan jelennek meg majd az új pályázatok.

A zombori irodavezetők hozzátették, hogy a pályázatok pontozás alapján kerülnek elbírálásra, de ezt nem az iroda végzi, ott ugyanis elsődlegesen a pályázatok elkészítését segítik és továbbítását végzik. Az iroda munkaideje munkanapokon kilenctől tizenöt óra.

Noha a Prosperitati Alapítvány zombori irodájának megnyitása szalagvágással kezdődött, az iroda már működik, amit bizonyít a Megyeházán összezsúfolódott érdeklődők tömege is.