2024. április 24., szerda

Boszniában olcsóbb a tankolás

A szerbiai gépkocsivezetők 40, a horvátországiak pedig 30 dinárnál többet is megtakaríthatnak egy liter üzemanyag árán

Az olcsó üzemanyagárak miatt több gépkocsi-tulajdonos is Bosznia-Hercegovinába jár tankolni, ahol a töltőállomások előtt egyre nagyobb sorokban kígyóznak a szerbiai rendszámú járművek. Már nemcsak a határ menti településekről, hanem a fővárosból is átautóznak az olcsó üzemanyagért, hiszen literenként több mint 40 dinárt is meg lehet spórolni – cikkezte a belgrádi sajtó.

A határ melletti község polgárai rendszeres kuncsaftok a boszniai kutakon. Az országhatártól néhány kilométerre lévő települések lakosainak nem nagy erőfeszítés átlépni a határt, hiszen még így is nagy a megtakarítás.

A bosznia-hercegovinai töltőállomásokat bogatići, šabaci, rumai, sőt nem ritkán belgrádi gépkocsivezetők lepik meg. Nem csak a szerbiaiak kaptak az alkalmon, a doljanimai töltőállomásnál rengeteg horvátországi rendszámú autó is megfigyelhető, ugyanis nekik átlag 32 dinárral olcsóbb az üzemanyag a határ túloldalán. Egy teljes tankolásnál pedig akár 100 kunát, vagyis 1600 dinárt is megspórolhatnak.

A számítás nagyon egyértelmű: a szomszédos országban mindenfajta üzemanyag olcsóbb. Az euródízel szerbiai valutára átszámítva 83,40 dinárba kerül, vagyis 43 dinárral olcsóbb. A benzinen is negyven dinárt lehet spórolni, a 95 oktános üzemanyag 89,40 dinárba kerül. Az autógáz 39 dinár literenként, tehát a sofőrök 29 dinárt takarítanak meg egységenként.

Nemcsak az üzemanyag ára kedvezőbb Bosznia-Hercegovinában, hanem a fűtőolaj is, a polgárokat pedig nem annyira a jövedéki adó és a világpiaci áringadozási trendek érdeklik, hanem a megtakarítás. Mondani sem kell, ez a pénz nem a szerbiai költségvetésbe vándorol, hanem egy másik állam kasszájába. Tetézi a problémát, hogy ilyen helyzetben gyakran serkenhet a csempészet is, tehát az országba szállítják a megvásárolt üzemanyagot, amit áron alul értékesítenek, így pedig kétszeresen okoznak kárt a szerbiai költségvetésnek.
Az utóbbi egy héten Szerbiában átlag egy dinárral estek a benzinárak, a gázolaj literje pedig két dinárral lett olcsóbb, de még mindig messze lemarad a boszniai áraktól.