2024. április 24., szerda

Az osztrákok érdeklődnek a szerbiai piac iránt

Az elmúlt 14 évben az osztrák vállalatok 2,7 milliárd eurót fektettek Szerbiába

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter kíséretében tegnap Belgrádba érkezett többek között Christoph Leitl, az Osztrák Gazdasági Kamara elnöke is, a küldöttség szerbiai kollégájával, Marko Čadezzel folytat megbeszéléseket. A tárgyalásokat megelőzően tegnap a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke úgy fogalmazott, Ausztria jelentős partnere Szerbiának, különösen a gazdasági növekedéshez szükséges intézmények kiépítését illetően.

– Figyelembe véve, hogy az Ausztriai Gazdasági Kamara már egy éve stratégiai partnere a Szerbiai Gazdasági Kamara átszervezése során, ezért nagy a jelentősége az osztrák küldöttség látogatásának. Külön biztató, hogy Leitl egy év alatt már másodszor látogatott el Szerbiába, s ezt nem szokta tenni más országokkal – mutatott rá Čadez.
Ausztria az egyik legjelentősebbb gazdasági partnere Szerbiának – mondta a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke.
– Csupán 2015-ben Szerbiából 306 millió euró értékben szállítottak árut Ausztriába, az alpesi országból érkező import értéke pedig mintegy 480 millió eurót tett ki. Minden területen kiváló az együttműködés a két ország között, legyen szó befektetésekről, privatizációról vagy árucseréről. Jelenleg kb. 450 cég tevékenykedik Szerbiában osztrák tőkével, és a Szerb Nemzeti Bank kimutatása szerint az elmúlt 14 évben az osztrák vállalatok 2,7 milliárd eurót fektettek be Szerbiába, ennek köszönhetően több tízezer munkahely nyílt meg – fejtette ki Čadez.
Az ausztriai befektetések szerteágazóak, hiszen jelen vannak a szerbiai bankrendszerben, a telekommunikációban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kereskedelemben is.

Christoph Leitl Belgrádban részt vesz a kettős rendszerű képzésről szóló szerződés aláírásánál.
– A duális képzésről szóló szerződés aláírása nagyon jelentős, hiszen a GIZ német szervezet és a Német Gazdasági Kamara támogatásával indított pilótaprojektről van szó. Ennek köszönhetően kibővítjük a szakképzési rendszert és így bekapcsoljuk a pénzügyeket, a biztosítást, a logisztikát, a turizmust és a vendéglátóipart. Az államnak muszáj együttműködnie a minisztériumokkal, hogy olyan törvényhozói keretet termetsen, ami lehetővé teszi, hogy a szerbiai fiatalok ugyanazt tranulják a szakiskolákban, mint a német vagy osztrák kortársaik – magyarázta Čadez.
A kitűzött célok elérésében nagy segítséget jelent az Ausztriai Gazdasági Kamara támogatása, hiszen a gazdasági kamarák a kettős rendszerű képzésben is fontos szerepet töltenek be az iskolák és a gazdaság összekapcsolásában – mondta a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke.
Čadez szerint nagy az osztrák vállalkozók nagy érdeklődést mutatnak a szerbiai piac iránt, és ez azzal magyarázható, hogy már számos osztrák érdekeltségű cég működik Szerbiában, és tudják, hogy itt kedvező az üzleti légkör.