2022. október 7., péntek

Erdogan: az Egyesült Államok válasszon, hogy a törököket támogatja vagy a kurdokat

Az Egyesült Államoknak választania kell, hogy a törököket támogatja vagy a kurdokat - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő egy héttel azt követően, hogy egy magas rangú amerikai tisztviselő felkereste azokat a szíriai kurd erőket, amelyeket az ankarai kormány terroristának tekint.

Az elnök szerint Washingtonnak el kell döntenie, hogy Törökországot vagy a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártját (PYD) tekinti partnerének.
A török elnök vasárnapi csípős megjegyzéseit az váltotta ki, hogy Brett McGurk amerikai nagykövet ellátogatott a szíriai Kobaniba, ahol találkozott a PYD katonai szárnyával, amelynek az Egyesült Államok légicsapásokkal segített kiűzni a városból az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet.
Ankara ugyanakkor terrorszervezetnek tekinti a PYD-t, mert kapcsolatban áll a Törökországban törvényen kívül helyezett Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).
A török kormány határozottan ellenzi a szíriai kurdok segítését, attól tartva, hogy a török-szíriai határ mentén kiterjesztik befolyásukat. Ankara korábban beavatkozással fenyegetőzött arra az esetre, ha a kurdok az Eufrátesz folyó nyugati partjára lépnének. 
Erdogan most azt a kérdést tette fel, hogy ezek után miképpen bízhatnak meg az amerikaiakban. "Én vagyok a partnerük vagy a Kobaniban lévő terroristák?" - fogalmazott.
Noel Clay, az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője ugyanakkor ismételten leszögezte azt az amerikai álláspontot, hogy Washington terroristaszervezetnek tekinti a PKK-t. 
Kijelentette: "Továbbra is arra szólítjuk fel a PKK-t, hogy azonnal szüntesse be erőszakkampányát. Az újraindítandó politikai párbeszéd révén lehet több polgári jogot, biztonságot, minden török állampolgár számára jólétet elérni."