2024. április 23., kedd

Phenjan ismét feszíti a húrt

Észak-Korea sikeresen pályára állította műholdját – A nemzetközi közösség szerint ez csak ürügy volt, hogy kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát

Észak-Korea a tegnap hajnalban elindított nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat, amelynek a világűrbe juttatását napokkal ezelőtt előre jelezte. A Kvangmjongszong–4 nevű műhold 94 perc alatt kerüli meg a Földet. Az ország további szatelliteket fog felbocsátani – közölte az állami tévé.

A nemzetközi közösség nagy része úgy tekinti: a műhold pályára állítása ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát. Ennek megfelelően az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, az EU és a NATO, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte az aktust. A főtitkár felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel „provokatív akcióival”.

Moszkva szerint Phenjan ismét figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség felhívásait, és kihívó módon semmibe vette a nemzetközi jog normáit. A Phenjan által választott út csak határozott tiltakozást válthat ki – közölte a külügyminisztérium. Peking szerint Észak-Koreának joga van ugyan a világűr békés felhasználásához, de e jogát az ENSZ BT korlátozó szankciói miatt jelenleg nem gyakorolhatja.

Az Egyesült Államok, valamint Dél-Korea és Japán kezdeményezésére tegnap rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Washington Észak-Korea felelősségre vonását kérte. John Kerry külügyminiszter a béke és a biztonság ellen intézett elfogadhatatlan, destabilizáló lépésnek nevezte a rakétaindítást.

A dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, a rakétakísérlet nyomán Szöul és Washington abban állapodott meg, hogy megkezdik a tárgyalásokat a THAAD típusú amerikai mozgatható rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába való telepítéséről. A THAAD közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni, azaz egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képezi.