2024. április 25., csütörtök
MIGRÁNSVÁLSÁG

Nógrádi: Az egész Balkán nagy bajban van

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint az illegális migráció kérdésében nem tud létrejönni az egységes Európa, miközben az unión kívül mindenki más meg tudja védeni magát. A szakértő az M1 aktuális csatorna tegnap reggeli műsorában elmondta, bár az unió tesz kisebb lépéseket, de ezek nem elégségesek, és az egész balkáni térség nagy bajban van, mert nem volt felkészülve a migránsáradatra.

Nógrádi szerint a horvát menekültügyi rendszer 24 óra alatt összeomlott, Macedónia koldusszegény ország, ahol egyre nagyobb az albánok aránya, Szerbiában ugyancsak nagy a szegénység, e környezetben az Iszlám Állam többször toborzott már sikeresen. Hozzátette: ebben a folyamatban az egész térség vesztes, mert, aki belekerül, az nem tud jól kijönni belőle.

Bakondi: Fejleszteni kell a titkosszolgálatok közötti információcserét

Az európai titkosszolgálatok közötti gyors, valós idejű információcsere fejlesztése mellett érvelt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatorna szombat esti műsorában a terrorveszéllyel összefüggésben. Bakondi György beszélt arról is: a migrációs hullámmal érintett európai országokban napirenden van a biztonsági szervek hatáskörének, jogkörének bővítése és technikai ellátásuk, létszámuk erősítése is.

Elmondta, hogy az utóbbi hónapokban használt útvonalon van már szűrés, ezért a közelmúltban nagy tömegek kezdtek el keresni más útvonalakat, így többen jelentek meg a szerb–magyar szakaszon is; volt olyan nap, hogy 50–60 embert fogtak el. Magyar részről megteszik a szükséges intézkedéseket, növelik a rendőri, katonai jelenlétet az érintett határszakaszokon.

A terrorveszélyhelyzetről szóló tervezett alkotmánymódosítással kapcsolatban elmondta: a kormány készen áll arra, hogy szükség esetén megtegye azt a komplex intézkedéssort, amit a magyar polgárok biztonsága érdekében meg kell tenni, és „ha ez a parlamenti kétharmad szabályai szerint nem tud keresztülmenni, akkor a magyar lakossághoz forduljon”.

„A kvótarendszer feszültségekhez vezethet az EU-ban”

A kvótarendszer olyan feszültségekhez vezethet az Európai Unióban, amelyek az egész közösség létét is meg tudják kérdőjelezni – mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 szombat esti műsorában.

A szakértő szerint a 2016-os év nagy kérdése újra a föderatív vagy a nemzetállami Európa lesz. Felidézte: a dublini rendszer föderatív válasz volt a bevándorlás adta kérdésre, ami egy ideig működött, de mostanra a körülmények megváltozása miatt összeomlott. Erre az EU válasza egy újabb föderatív lépés volt, a kvótarendszer – mondta Orbán Balázs, aki szerint ennek veszélye abban rejlik, hogy egy központi szerv mondja meg, hol bírálják el a kérelmeket, ami feszültségeket okoz.

Úgy látja, ha folytatódnak a jelenlegi folyamatok – a tagállamok közötti szolidaritás felmondása, a schengeni övezet összeomlása, a szabad munkavállalás megkérdőjeleződése –, akkor „az az Európa, amit ismerünk, tíz év múlva már nem lesz ilyen”, ez lehet a migráció egyik komoly geopolitikai következménye.