2024. április 25., csütörtök

750 ezer euró Ausztriától árvízvédelemre

Az osztrák külügyminiszter reméli, hogy Görögországnak mielőbb sikerül ismét ellenőriznie az EU külső határát

Az Európai Unió nem hagyhatja magára a Nyugat–Balkán országait, közölte a balkáni körúton lévő Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, mondván, hogy a menekültválság miatt Szerbiának és Macedóniának különösen nagy segítségre van szüksége.

Kurz, aki balkáni útját Szarajevóban kezdte meg, holnap délelőtt Belgrádban Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel és Ivica Dačić külügyminiszterrel találkozik. Mint a sajtónak nyilatkozva elmondta, ezért látogat el a nyugat–balkáni országokba, hogy erősítse Ausztria kapcsolatait a régió államaival.

– Ennek szellemében mindegyik ország államvezetésével közösen akcióterveket dolgoztunk ki. Ezek az akciótervek képezik majd alapját együttműködésünknek a következő egy évben. Ambiciózus tervekről van szó, amelyek minden egyes területet lefednek, kezdve az európai uniós integrációtól egészen a menekültválságig. Egyértelmű üzenettel érkezek a Balkánra: Ausztria biztos partnere a régió országainak. Mindig is az volt és mindig is az marad. Ausztria az EU tagállamaként továbbra is síkra száll ezért a régióért. Szerbiára ez különösen vonatkozik. Közös akcióterveink a jövőbeni együttműködés alapját képezik. Az együttműködést tovább lehet bővíteni. Aleksandar Vučićtyal az élen Szerbia tavaly elismerésre méltó eredményeket ért el és megérdemelten haladt előre az EU felé vezető úton. Ausztria azon lesz, hogy mielőbb új fejezetek nyíljanak meg a csatlakozási tárgyalások során – taglalta Kurz.

Az osztrák diplomácia vezetője a gazdaságról is szót ejtett. Elmondása szerint Ausztria a legjelentősebb külföldi beruházó Szerbiában. Hiszi, hogy a gazdasági együttműködés lehetőségei kiaknázhatatlanok. Ausztria 750 ezer euróval támogatja a szerbiai árvízvédelmi rendszer kialakítását, a projektumot már februárban elkezdik megvalósítani, jelentette be Kurz, aki a menekültválsággal kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy az EU-nak mielőbb sikerül ismét ellenőriznie külső határait. Elmondása szerint azt is reméli, hogy Görögország ebben a tekintetben elfogadja a már korábban is felkínált segítséget.