2024. április 16., kedd

Kik hogyan pályázhatnak?

Ismertették a magyar kormány 50 milliárd forintos anyagi támogatásának köszönhetően kiírt gazdaságfejlesztési célú pályázatokat

Csütörtök délután átadták a Prosperitati szabadkai irodáját, majd a Prosperitati Alapítvány szervezésében közösségi találkozót tartottak, amelyen ismertették a magyar kormány 50 milliárd forintos anyagi támogatásának köszönhetően kiírt gazdaságfejlesztési célú pályázatokat.

A pályázati feltételekről Fejsztámer Róbert beszélt (Diósi Árpád felvétele)

A pályázati feltételekről Fejsztámer Róbert beszélt (Diósi Árpád felvétele)

A Prosperitati Alapítvány munkájának első pályázati körében a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők segítése, a mikro- és kisvállalkozások gazdasági tevékenységeinek erősítése és hatékonyabbá tétele, valamint a falusi házak vásárlásának lehetővé tétele a cél. A mikro- és kisvállalkozások ebben az első pályázati körben eszközbeszerzésre, szabványosításra, turisztikai fejlesztésre pályázhatnak, hangzott el a csütörtöki ismertetőn. Az egyéni bejegyzett mezőgazdasági termelők pedig fóliasátrak, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, öntözőberendezések vásárlására, valamint ültetvények telepítésére pályázhatnának. Lehetőség nyílik továbbá falusi házak vásárlására is.

A falusi házak vásárlásáról, a mikro- és kisvállalkozások pályázatairól, valamint a pályázati feltételekről Fejsztámer Róbert beszélt. Elmondta: a www.prosperitati.rs honlapon minden fontos információ megtalálható a pályázási feltételekről, a Prosperitati Alapítvány helyi irodáiban pedig részletesebben is lehet érdeklődni a pályázás feltételeiről. Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Óbecsén, Szabadkán, Temerinben, Topolyán, Zentán és Zomborban nyitottak helyi irodákat, amelyek elérhetőségét szintén megtalálhatják az alapítvány honlapján. Az előadók felhívták a figyelmet, a pályázni kívánók használják ki az irodák szakmunkatársainak tudását.

– Nagyon fontos tudnivaló, hogy az irodák szakmunkatársai nem fognak pályázatot írni Önök helyett, azonban minden részletre rá fognak mutatni annak érdekében, hogy a pályázatok formailag, tehát adminisztratív szempontból megfelelőek legyenek. Így próbáljuk meg azt elérni, hogy technikai szempontból lehetőség szerint mindenki bekerüljön az első körű elbírálási rendszerbe, ahol szakértők fogják pontozni a pályázatokat – hangsúlyozta Fejsztámer.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a gazdaságfejlesztési célú pályázatokon csakis kettős állampolgársággal, vagyis magyar és szerb állampolgársággal rendelkező személyek vehetnek részt. Ez szükséges feltétel a jogi személyek esetében is. A pályázó székhelyének Vajdaság AT területén kell lennie, és a beruházásnak is Vajdaság AT területén kell megvalósulnia. Az előadók továbbá hangsúlyozták, hogy a támogatás intenzitása a pályázat tárgyát képező eszközök összegének legfeljebb 80%-a, a pályázó által minimálisan biztosítandó kötelező önrész mértéke pedig a pályázat tárgyát képező eszközök összértékének legkevesebb 20%-a. Pályázatonként a megítélendő támogatás összege nem haladhatja meg a 800 000 dinárt. A szabályzati rendszer fontos része a pontrendszer felállítása. Az alapítvány honlapján megtalálható ez a rendszer, és a pályázni kívánók akár otthon is kiszámolhatják, mekkora pontszámmal tudnak majd versengeni.

Fejsztámer elmondta, a pályázati formanyomtatványokat szinte mindenki 2-3 óra alatt otthon is össze tudja rakni, ki tudja tölteni.

– Nincs szükség ütemtervre, jogászok vagy más külső szakemberek bevonására. Van egy kis utánajárás, többször el kell olvasni a pályázati szabályzatot, de akinek van egy kis gyakorlata a pályázásban, az nagyon könnyen ki tudja tölteni ezt a pályázatot – állítja Fejsztámer. Hozzátette, a pályázatok feltételeit úgy szabták meg, hogy az a pályázónak a lehető legkisebb költséggel járjon.

A pályázni kívánóknak van 60 napjuk, hogy megfontolják, részt vesznek-e a pályázaton, és mire fognak pályázni. A pályázatok beadása március elsejétől zajlik.

– Február hónap folyamán lehet gondolkodni és tájékozódni a pályázatoktól, információkérésekkel bombázhatják irodáinkat. Március 31-éig kell beérkezni a pályázatoknak, de ne március 30-án akarják átadni a pályázatukat! Aki később adja be a pályázatát, azt nem tudjuk figyelembe venni – hívta fel a figyelmet Fejsztámer.

A falusi házak vásárlására olyan 45 évnél fiatalabb házastársak vagy élettársak pályázhatnak, akik nem rendelkeznek lakóépületek tulajdonjogával és/vagy résztulajdonjoggal. A házhoz tartoznia kell földterületnek is, hiszen e pályázat kiírásának lényege, hogy a fiatalok gazdasági alapot teremtsenek a szülőföldjükön. A pályázat célja, hogy újratelepítse a falvakat.

– Ez a pályázat számukra lehetőség arra, hogy a következő években új pályázatot adjanak be mezőgazdasági fejlesztési céllal. A fő cél nem az, hogy a házakat az egyik kézből a másikba adogassuk, hanem az, hogy életvitelszerűen, gazdasági alapon megtelepedjenek a fiatalok a falvakban – szögezte le Fejsztámer.

A legmagasabb pályázható összeg 1 200 000 dinár, az ingatlan összértéke pedig maximum 2 000 000 dinár lehet.

A mikro- és kisvállalkozásokkal kapcsolatosan elmondta, olyan vállalkozásokat próbálnak ezzel a pályázattal megcélozni, amelyek nem érik el az alkalmazottak számában az 50 főt.

– Itt eszközvásárlásról beszélünk, olyan alapeszközt kell vásárolni, amely hozzájárul a termeléshez vagy a szolgáltatás végzéséhez. Itt lehet szó esztergapadról, amely a mi olvasatunkban alapeszköz, de nem lehet szó 20 kalapácsról és 40 csavarhúzóról, amelyeknek értéke egy előszámlán megjelenik – mondta Fejsztámer.
A mezőgazdasági pályázatokról dr. Molnár Viktor tartott részletes ismertetőt. Elmondta, hogy az egyéni bejegyzett mezőgazdasági termelők fóliasátrak, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, öntözőberendezések vásárlására, továbbá ültetvények telepítésére pályázhatnának. Molnár hangsúlyozta, pályázati körönként csak egy pályázat nyújtható be, ezért jól gondolják meg, mire a legcélszerűbb pályáznia a gazdáknak. Szerinte a legtöbben mezőgazdasági gépekre és kapcsolható eszközökre fognak majd pályázni, mert Vajdaságban igen elavultak ezek a mezőgazdaságban használatos eszközök. Elmondta, mivel a mezőgazdaságban használatos eszközök sokkal olcsóbbak, ezért csak új eszközök vásárlására lehet pályázni, de ezekből lehet többet is vásárolni. A mezőgazdasági gépek igen drágák, így használt erőgépet is lehet vásárolni, de csakis hazai importőrtől.
Molnár bátorította a jelen levő gazdákat, hogy pályázzanak jégvédelmi hálók beszerzésére, itt főleg az országhatár mellett elterülő gyümölcsösök gazdáit biztatta, akiknek igen gyakran kell jégkárral számolniuk, a jégvédelmi rakéták használatának tilalma miatt. Buzdított a csöpögtető rendszeres öntözőberendezések beszerzése iránt is, hiszen elmondta, szeretné, ha a gazdák hosszútávon gondolkodnának, olyan gazdaságokat létrehozva, amelyek apáról fiúra, unokára szállnának.

Az ismertető előadásokon több kérdést is feltettek az érdeklődők. Az előadók felhívták a figyelmet, hogy csakis az alapítvány által kiadott hivatalos információkat vegyék figyelembe a pályázatokkal kapcsolatosan, ne a közösségi oldalakon, a kocsmában vagy a szomszédtól tájékozódjanak, hanem a helyi irodák szakmunkatársaitól kérjenek pontos információkat.