2024. április 25., csütörtök

Elég az uzsorakamatból!

A kormányépület előtt tiltakoztak az adósok

Az Efektiva elnevezést viselő, bankkölcsönigénylőket tömörítő egyesület tagjai vasárnap Belgrádban tiltakoztak, követelik, hogy svájci frank alapú hiteleiket euróba konvertálják. Gondjukra Aleksandar Vučić kormányfőtől várják a megoldást.

Boško Cerović, az egyesület illetékese azt mondta az újságíróknak, hogy levelet intéznek a kormányfőhöz, ugyanis úgy vélik, hogy „Vučić hivatali helyzete lehetővé teszi azt, hogy lépjen ebben az ügyben”. – Nyolc napot adunk neki, választ kérünk tőle – üzenik az egyesületből.

Az Efektiva tagjainak meggyőződése, hogy a svájci frank alapú hitelek igénylőit nagy igazságtalanság érte, a bankok számára ugyanakkor lehetővé vált, hogy hatalmas haszonra tegyenek szert. Követelik, hogy a konvertálásról szóló törvény azokat az arányokat vegye alapul, amelyek a hitelek jóváhagyásának napján voltak időszerűek. – A megoldás létezik, Horvátországban, Montenegróban és Bosznia és Hercegovinában már alkalmazzák, a hiteleket átszámították euróra. Szerbiában 22 ezer polgárnak kell visszafizetnie svájci frank alapú lakáshitelét. Most minél több pénzt adunk a banknak, annál inkább növekszik az alaptartozás, egyszerűen lehetetlenség visszafizetni az adósságot – mondta Cerović, majd bejelentette, hogy a jövőben még hevesebben fognak tiltakozni, egészen addig, ameddig nem születik megoldás gondjukra.

Dejan Gavrilović, az Efektiva elnöke emlékeztetett arra, hogy Jorgovanka Tabaković bankkormányzó szerint a hitelkonvertálás alkotmányellenes lépés lenne. Az egyesületben azonban úgy vélik, hogy ez az érv megalapozatlan, hiszen a környező országokban a konvertálás már törvényesen megtörtént.