2024. április 18., csütörtök

Šidnél naponta száz migránst tartóztatnak fel

Az autóbuszok 12 órát is várakoznak Adaševcinél – A sofőrök elégedetlenek az adófizetés miatt

Az utóbbi napokban Šiden 2500–3000 migráns halad át huszonnégy óra alatt. Mielőtt felszállnak a horvátországi szerelvényre, amely Slavonski Brodba viszi őket, a vasúti határátkelőnél a horvát rendőrök ellenőrzik a migránsok papírjait. Általában az ide érkezők 3-5 százaléka hamis papírt mutat fel. Őket kiszűrik, így naponta hozzávetőlegesen 100 migránst nem engednek beutazni a horvát hatóságok az Unió területére. Tegnap délig 21 személyt tartóztattak fel, mondta kérdésünkre Vladimir Babić, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársa. Arra a kérdésünkre, hogy hol vannak, illetve mi lesz a sorsuk a hamis papírokkal utazóknak, az UNHCR képviselője nem tudott válaszolni. Mint mondta, az ő dolguk az, hogy gondot viseljenek azokról, akik a befogadóközpontokba érkeznek, mást nem tudnak róluk.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Az Adaševci befogadóközpont előtt átlagban 10-12 autóbusznyi ember várakozik arra, hogy megérkezzen a horvát szerelvény, és átutazzanak Horvátországba. A szerb kormány rendet akar teremteni a migránsok utaztatásában is, ezért olyan rendeletet hozott, hogy február elsejétől nem szállíthatja a migránsokat az, akinek eszébe jut, hanem ezt a munkát elsősorban a belgrádi Lasta utasszállító vállalatra bízzák, de nemcsak ezek a buszok, hanem mások is szállíthatnak, ha szerződést kötnek a Menekültügyi Főbiztossággal.

A sofőrök elmondták, most is 500 autóbusz várakozik arra, hogy megtöltsék utasokkal, de korábban a menekülők nekik fizették a fejenkénti 35 eurót, most meg – akárcsak más autóbusz állomásokon – a Lasta irodájában váltanak jegyet, dinárért, majd a menetjegyet odaadják a buszvezetőnek. Az utasszállító a Lastától igényli azután a pénzt a fuvarért. Ma telik le az első határidő, amikor be kell futni az első összegeknek a busztulajdonosok számlájára. A sofőrök szerint ez fogja megmutatni, hogy működik a rendszer.

Korábban egy 50 férőhelyes autóbuszon a tulajdonos bevétele 1500 euró volt fuvaronként, a 70 személyes autóbuszokon pedig ez az összeg elérte a 2000 eurót. Ezek az utasszállító cégek nem fizettek adót, most viszont a Lasta előbb levonja az áfát, és a buszosok csak utána kapják meg a menetjegy árát. Ugyanezzel a kormányrendelettel eltörölték a preševói helyi illetéket is, ami egy autóbusz után, amikor útnak indult, 12 000 dinár volt, egy kombi esetében pedig 6000 dinár. A buszvezetők arra panaszkodtak, hogy sokan buszokat vásároltak, mert dolgozni akarnak, de a kormány beleavatkozott a munkájukba. Mit kezdjenek most a sok-sok autóbusszal? Ha a kormány biztonságossá akarta tenni a fuvarozást, akkor ezeket a buszokat műszaki vizsgára küldte volna, mondták, de semmi szükség nem volt a Lasta beiktatására, illetve ők úgy látják, mivel közelegnek a választások, a kormány innen is bevételre számít. Mert ha igazán a rendteremtés lett volna a cél, akkor nem hónapok múlva reagáltak volna, hanem azonnal. Kilóg a lóláb, mondják.