2024. április 19., péntek

Elnöki aranyköpések

Nem is emlékszem pontosan, mikor hasaltam el először államelnökünk valamelyik sziporkázó kijelentésének köszönhetően, de a „foortifáájv” videó mindenképp a toplistások között van. Az, amelyiken érzékeny nyelvismeretét megvillantva Tomislav Nikolić azonnal kijavítja a fordítót, hogy a lehető legpontosabb számadat hangozzon el. El sem kell mondani, hamar meghódította a YouTube-ot. Aztán, amikor egy nőgyógyászoknak szervezett konferencián úgy tartották jónak, hogy a rendezvényt éppen az államelnökünk nyissa meg annyi rendelkezésre álló politikus és vezető közül, államelnökünk erre is rendesen felkészült és nem hagyta a közönség szórakozási vágyát kielégítetlenül. „A ginekológia egy szakismeret a nőről, ha bárki is veheti magának a bátorságot, hogy azt állítsa, hogy rendelkezik ilyen ismeretekkel” – kezdte mondandóját, s dőlt a publikum. A nőkkel mindig csak a baj van, járhatott az államfő fejében miközben ezen a mondaton gondolkodott, kiismerhetetlenek, soha nem tudja az ember, mikor mit akarnak, az egész nőgyógyászat pedig valóban olyan bonyolult, hogy a fene se érti, miért is foglalkozik a világ ilyesmivel. Saját neje járhatott a fejében, amint egyszer ilyen, másszor olyan márkájú ruhát szeretne vásárolni, miközben nem lehet tudni, mi a különbség közöttük, hiszen valamennyi egyformán drága, s alig telik a százezres elnöki fizetésből és a pálinkafőzésből azokra.

Azt hittem, ennél a tudományosnak tervezett és faramucira sikerült kijelentésnél figyelemfelkeltőbb és érdekesebb már el sem fogja hagyni az államelnök száját mandátuma idején. Az elmúlt hetek azonban – mindenki döntse el maga: a kedvcsinálás tekintetében szerencsére vagy az ország hírnevére nézve balszerencsére – ennek ellenkezőjét bizonyították.

Tomislav Nikolić ugyanis megtalálta az összefüggést az Iszlám Állam és Koszovó függetlensége között is. Minderre az Afrikai Unió addisz-abebai csúcsértekezletén mutatott rá. Kifejtette, hogy „Koszovó államiságának elismerése példaként szolgált azoknak, akik megalakították az Iszlám Államot”. Azonkívül, hogy amit mondott, az butaság, veszélyes vizekre is evezett, hiszen egy terrorista szervezettel csak úgy kutyafuttában kiegyenlíteni Szerbia déli tartományának függetlenségi törekvéseit nem kimért politikushoz illő dolog, függetlenül attól, hogy ő maga éppen mit gondol az adott függetlenségről, Koszovóról, annak politikusairól. Világos, hogy Szerbia minden létező alkalmat igyekezni fog kihasználni annak érdekében, hogy rámutasson, Koszovó függetlenségét nem ismeri el, nem támogatja, megpróbálja hitelteleníteni az ottani politika vezetőit. Ugyanúgy, ahogyan azt a koszovói diplomácia is teszi. A változás csupán annyi, hogy a brüsszeli megállapodást követően Szerbiának jobban megy kicsit ez a munka, főleg a pristinai instabil politikai körülmények miatt. Lehet, hogy az államfő éppen ezeket az instabil állapotokat vette figyelembe, amikor hosszas gondolkodást követően fellelte a hasonlóságot a terrorszervezet és az államként itthon el nem ismert Koszovó között. Elvégre azok ott úgy hajigálják a parlamentben a könnygázbombákat az utóbbi időben, mint a sportolók a diszkoszokat az olimpián. Ez már eleve gyanús és megadja az alapját mindenféle összevetésnek. Legalábbis erre az egy párhuzamra tudok gondolni, amikor a bravúros kijelentésen rémüldözök.

Ne feledkezzünk meg azonban arról a megállapításról sem, amelyik a kragujevaci őssejtközpont alapkőletételekor hangzott el meglehetősen bizakodó hangnemben. Annyira jól sikerült, hogy többen az elnök lemondását is követelték. Ott ugyanis az ország első embere szerint „szerb gyerekek, szerb génállománnyal, szerb kóddal” fognak majd születni. Vicces? Ez már talán nem is annyira…

Alapvetően két csoportra lehet osztani a nyilvánosságot az államfő kijelentései által kiváltott reakciók kapcsán. Vannak, akik már csak legyintenek és röhögnek egyet. Vannak olyanok is, akik úgy érzik, megéri továbbra is minden egyes alkalommal felháborodni és megrémülni amiatt, ki tölti be ezt a bizonyos funkciót. Egy biztos: elnököt most nem választunk. A mandátum és az aranyköpések kora tehát még eltart egy darabig.