2024. március 29., péntek

Nőtt a civil szervezetek önkormányzati támogatása

2015-ös évi önkormányzati segítségnyújtáshoz képest 2 565 000 dinárral nőtt 2016-ban a Topolya község területén működő azon civil szervezetek támogatása a községi költségvetési keretből, amelyek esetében a pályázati kérelmek a működési költségek finanszírozása mellett hat területre vonatkoztak: kulturális tevékenységekre, szociális- és gyermekvédelemre, lokális szintű gazdasági fejlődésre, környezetvédelemre, monográfia- és könyvkiadási és lapkiadói tevékenységre.

Szerződéskötés a polgári szervezetek és Topolya polgármestere között (Szabó Anikó felvétele)

Szerződéskötés a polgári szervezetek és Topolya polgármestere között (Szabó Anikó felvétele)

A 9 605 000 dináros keretösszegű támogatásról szóló szerződések aláírására pénteken a Topolya községi képviselő-testület üléstermében került sor az önkormányzat részéről Kislinder Gábor polgármester és a 71 támogatást nyert civil szervezetek képviselője között. A polgármester köszöntőjében, aki a fentebb jegyzett információkat is megosztotta a jelenlevőkkel, arra is kitért: örömére szolgál, hogy a 2015. december 30-a és 2016. január 15-e között élő pályázati kiírásra tizenkét új civil szervezet jelentkezett, és a 87 pályázó kérvénye közül egyetlen egyet sem kellett elutasítani. 17 pályázati anyag esetében volt szükséges átcsoportosításhoz folyamodni. Kisimre Szerda Anna, a Topolya község területén működő polgári egyesületeknek a községi költségvetési keretből történő társfinanszírozásából származó pénzeszközöket odaítélő héttagú bizottság elnöke, a civil szféra ügyeivel megbízott önkormányzati tanácsos az átcsoportosított pályázati anyagok és az azokat benyújtó civil szervezek kapcsán elmondta:

– Ezek a civil szervezetek olyan jellegűek, vagyis a tevékenységük olyan jellegű, hogy pályázati anyagukat át kellett csoportosítanunk a mezőgazdasági pályázatokhoz, amely majd március végén kerül kiírásra. Egy civil szervezet pedig a sportegyesületeknél nyert támogatást. Ami a kifizetéseket illeti: a napokban beindult a folyamat, és a kifizetések folyamatosak lesznek az év során. Figyelembe vesszük továbbá azt is, hogy melyik civil szervezetnek mikor van rendezvénye, hogy amikor a rendezvényre sor kerül, akkor már legyen nekik pénzforrásuk – fogalmazott a tanácsos, aki hozzáfűzte: 10 000 dinár volt a legkisebb kifizetésre kerülő támogatási keret, legnagyobb mértékű támogatást 2016-ban pedig a Bethesda Szeretetszolgálat kapott 2 170 000 dinár értékben.

Mint megtudtuk: a topolyai önkormányzat a 2016-os községi költségvetési keretben 9 605 000 dinárt különített el polgári szervezetek társtámogatása céljából, a beérkezett kérelmek alapján az össz pályázó által kért támogatás összege pedig mintegy húszmillió dinárt tett ki. A civil szervezetek által kifejtett kulturális tevékenységeket 2016-ban 2 450 000 dinárral, a szociális- és gyermekvédelmet 3 600 000 dinárral, a lokális szintű gazdasági fejlődést 2 260 000 dináros keretösszeggel, a környezetvédelmi tevékenységet 450 000 dinár értékben, monográfia- és könyvkiadást 245 000, a lapkiadóit pedig 600 000 dinár értékben támogatja önkormányzatunk a községi költségvetési keretből.