2024. április 19., péntek

Ötletterv a Petőfi Sándor utcai új épület homlokzatára

A DG Company hamarosan pályázatot ír ki a Petőfi Sándor 3. és 5. szám alatt lebontott két lakóház helyén épülő társasház eszmei tervének kidolgozására, amely február 15-től április 15-ig lesz nyitva, közölték a vállalatból.
Az építkezés a város védett övezetében történik majd, az 1895-ben, barokk stílusban épült gimnázium, amely a város egyik fontos kulturális öröksége és a poliklinika épülete között, amely szintén védett, és az egyik legszebb szabadkai épület, amely a két világháború között épült. Ezért urbanisztikai szempontból figyelembe kell venni ezt a jelleget, de azt is, hogy az új objektumnak illeszkednie kell a város közlekedési és építészeti vonalához.
Az épület, rendeltetését tekintve lakó-üzleti jellegű lesz, mint a városmagban a legtöbb objektum, amely a város egyik kiemelten fontos területén helyezkedik el, az előtte lévő kis tér pedig minden irányból jó áttekinthetőséget biztosít, ezt a tervezésnél szem előtt kell tartani.
A homlokzat architektúrájának kialakításakor szem előtt kell tartani a védett városmag kulturális és építészeti örökségét, viszont maga a homlokzat nem lehet a korabeli stílusok másolata, hanem egy korszerű, autentikus és komplex építészeti válasznak kell lennie a jövőbeni objektum rendeltetésére.
A homlokzaton korszerű, minőségi és atesztált anyagokat kell tervezni, és arra is figyelni kell, hogy az építészeti elemek és anyagok hozzájáruljanak az objektum változatlan kinézetéhez.
A pályázat részletei megtalálhatók a DG Company honlapján, a következő címen: http://www.dgcompany.rs/konkurs/.
A Petőfi Sándor utca szóban forgó két épületét, amelyek a Buday és a Törley család tulajdonát képezték, novemberben bontották le, ezek helyén épül az új objektum. A bontás miatt erélyesen tiltakozott a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács is, amelynek ülésén a kérdést megvitatták. Az MNT elfogadta az állásfoglalást, amelyben a tanács egyebek mellett kifejti: „Elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartja Szabadka történelmi városmagjának lerombolását és visszavonhatatlan megváltoztatását, különös tekintettel az aktuális történésekre, a Petőfi Sándor utcai Törley- és Buday-féle házak lebontása kapcsán kialakult védhetetlen helyzetre.” Emellett a párt szabadkai városi képviselő-testületi frakciója egy határozati javaslatot terjesztett be, amelynek értelmében hatályon kívül kell helyezni mindazokat a városi dokumentumokat, amelyek a történelmi városmag radikális megváltoztatását teszik lehetővé. A javaslatot a testület elfogadta.
Maglai Jenő polgármester akkor lapunknak úgy nyilatkozott, a törvénnyel összhangban járt el az önkormányzat, amikor az építési titkárság kiadta a bontásról szóló engedélyt. A polgármester szerint ezek az épületek romosak voltak, lehetetlen lett volna őket megmenteni, úgyhogy az a fontos, hogy az új épületnek illeszkednie kell a városképbe. A beruházó pontos feltételeket kapott, amelyeket köteles betartani. Ennek értelmében vissza kell állítani az eredeti homlokzatot, az épület magassága pedig nem haladhatja meg a gimnázium és a poliklinika magasságát.