2024. április 24., szerda

Kevés a fogorvos

Palicson, Bajmokon, Tavankúton és Sándorban be kellett zárni a rendelőt

Nehéz feltételek mellett dolgozik a Szabadkai Egészségházak fogorvosi szolgálata, hiány van fogorvosokból. Az egészségügyi minisztérium decemberben hozott egy határozatot, amelyben korlátozta a kötelező egészségbiztosítás terhére alkalmazható fogászati szakemberek számát a szerbiai egészségügyi intézményekben. Mint azt dr. Mihaela Budimski elmondta, Szabadkán ez nehézségeket okozott, ami miatt egyes települések egészségházaiban be is kellett zárni a fogászati rendelőket.

A szabadkai fogorvosi szolgálatnak 89 dolgozója volt, a minisztériumi határozat következtében fellépő ésszerűsítés miatt kilenccel kellett ezt csökkenteni.

Ennek értelmében a szolgálatnak jelenleg 80 dolgozója van, ebből 32 fogorvos, 48 pedig nővér és technikus. Emiatt fogorvos nélkül maradt a bajmoki, a palicsi, a sándori és a tavankúti rendelő. A helyzet ugyan enyhülni fog – mert egy fogorvos hosszabb betegszabadságon van, egy másik pedig specializáción –, de teljes egészében a jelen feltételek mellett nem fog helyreállni.

Az intézményben annyit mondtak, hogy keresik a megoldást a helyzet rendezésére, de konkrétumokat még nem tudtak említeni.

Az ingyenes fogorvosi ellátásra a gyermekeknek és az egyetemi hallgatóknak van joguk 26 éves korig, az állapotos nőknek, valamint a 65 évnél idősebbeknek a műfogsorra is.