2024. április 24., szerda
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Oda-vissza forduló

Az RMDSZ a számítások szerint tíz településen veszíthetne, ha a kétfordulós választáson beindulna az etnikai szavazás hengere

A romániai választási törvény parlamenti politikai alku eredménye: senkinek sem a legjobb, de mindenki nyerhet valamicskét, leginkább megőrizheti a status quo-t. Így egyeztek ki tavaly abban a politikai pártok, hogy a polgármesteri választás egyfordulós lesz, ami a már fungáló polgármestereknek kedvez. Már-már mindenki beletörődött, hogy így fognak a romániaiak szavazni június 5-én.

Aztán látva a közelgő népszerűségi nagyböjtöt, a nemzeti liberálisok gondolkodni kezdtek: mivel lehetne a hírtelevíziók híradóinak a középpontjába kerülni? Átgondolt stratégiai fejlesztési tervekkel aligha, mert az nekik sincs. Az ország adminisztrálásának dicsőségét kisajátította magának a szakértői kormány. A bölcs hallgatást az államfő. Az ellenzékieskedést a kormány második-harmadik vonalában hatalmon maradt szociáldemokraták. A Tiszta kezek akciót a Korrupcióellenes Ügyészség. Nem maradt más választás, mint a fiók mélyéről előkotorni a régi receptet: a választások demokratizmusát félteni. Most azt fundálták ki, hogy hadd legyen a polgármesteri választás kétfordulós, mert az nagyobb legitimitást biztosít a megválasztott városvezetőnek. A kormányfőt is arra biztatták, hozzon ilyen értelmű kormányrendeletet.

A választási törvényt egy évvel a választások előtt nem szabad módosítani, még kevésbé kormányrendelettel, jelezte azonnal Dacian Ciolos kormányfő, ám egy nappal később – miután meghányták-vetették a dolgot Iohannis államfővel – visszatáncolt: talán mégis lehetne változtatni... Az Alkotmánybíróság elnöke is igyekezett a liberálisok kedvében járni, kijelentette: ha a módosítás nyomán jobb lesz a választási törvény, akkor szabad módosítani az alkotmányos tiltás ellenére is.

A politikában ami az egyiknek jobb, az a másiknak rosszabb. A liberálisok nyerhetnének egy-két polgármesteri székkel többet, ha a városvezetőket nem egy, hanem két fordulóban minősített többséggel választják meg. Ám ez nem oldja meg a liberálisok nagy gondját: a hiteles jelöltek hiányát. A szociáldemokraták veszíthetnének. Mindenekelőtt rengeteg energiát, hiszen nekik is keresniük kellene néhány új, ám ismert és elfogadott figurát, aki nem fogyna el a második fordulóra. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a számítások szerint tíz településen veszíthetne, ha a kétfordulós választáson beindulna az etnikai szavazás hengere, nagyobb városokban viszont, ahol a magyarok aránya húsz százalék körüli vagy annál alacsonyabb, lehetőség nyílna az alpolgármesteri helyek kialkudására. A Románia Haladásáért Országos Szövetség (RHOSZ) pedig a megmaradásáért küzd, egyetlen esélye, hogy kössön választási együttműködést a szociáldemokratákkal és mindenben melléjük álljon.

Láthatóvá vált tehát, hogy nagyobb az a tábor, amely egyfordulós polgármester-választást akar az idén. Csak a vak nem látta. Dacian Ciolos pedig nem vak. Rájött, hogy veszélyes lenne a kormányára, ha kormányrendelettel vagy felelősségvállalással gyúrná le a szociáldemokrata–RMDSZ–RHOSZ többség torkán a kétfordulós polgármester-választást. Bizalmi szavazáson ez a kormány bukását is jelenthetné, és az ő szakértői presztízsének is ártana. Ezért nemet mondott, átdobta a döglött macskát a Parlamentnek, döntsenek a honatyák. Akik a választási törvény újratárgyalását elhalasztották a választások utánra.

A liberálisok azonban elégedettek lehetnek: róluk szólt a közbeszéd egy teljes hétig. És négy hónap múlva már választás!