2024. március 28., csütörtök
PAKISZTÁN

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Pakisztánban (SOKKOLÓ FELVÉTEL)

A pakisztáni biztonsági erők autókonvojának hajtott motorbiciklijén és felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő szombaton Beludzsisztán tartomány székhelyén, Kvettában, a merényletben tízen meghaltak és legalább negyvenen megsebesültek - számoltak be szombaton helyi lapok.

A merénylet helyszíne (Fotó: Beta/AP)

A merénylet helyszíne (Fotó: Beta/AP)

Anvar-ul-Hakk Kakar, a beludzsisztáni kormány szóvivője azt mondta, a halálos áldozatok közül hatan a félkatonai határőrszervezet tagjai voltak. A támadásban az autókonvoj három járműve és egy, a robbantáskor mellettük elhaladó riksa is teljesen kiégett. A hatóságok szerint a merénylő 10-15 kilogramm robbanóanyagot használt. A sebesülteket a helyi katonai és polgári kórházakba szállították, közülük néhányan válságos állapotban vannak.

Mamnún Huszain pakisztáni elnök és Navaz Sarif pakisztáni kormányfő elítélte a merényletet. A Geo TV nevű helyi televíziós csatorna úgy tudja, hogy a tálib felkelők vállalták a felelősséget a támadás elkövetéséért. Az Afganisztánnal határos Beludzsisztán tartományban az ország biztonsági erői régóta heves harcot vívnak a pakisztáni tálibokkal és más militáns csoportokkal.

A merénylet idején Iszlámábádban az afgán békefolyamat újjáélesztésén munkálkodó "négyek" országcsoport újabb fordulót tartott, amelynek célja, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a tálib felkelők és a kabuli kormány képviselői. A januárban Pakisztánban és Afganisztánban megtartott előző két fordulót is merényletek sorozata kísérte.