2024. április 20., szombat

Hat emberélet a gyémántokért

11 évvel ezelőtt a horgosi család minden tagját kiirtották – A nyomozás a végéhez közeledik, most úgy gondolják, a drágakövek miatt kellett meghalniuk

2005. február elsején derült ki, hogy a horgosi Szalma család hat tagját feltételezhetően egy héttel korábban gyilkolták meg. A falu szélén álló hatalmas emeletes házban élt Nándor (40) feleségével, Nellivel (34) és két kisgyermekükkel: Dáviddal (12) és Bettinával (8). A porta másik felében Nándor szülei laktak: Szalma József (65) és Jolán ( 59). Az ismeretlen tettesek mindannyiukat szabályosan kivégezték.

A család Dávid elsőáldozásakor. Senki se él közülük. (Molnár Edvárd felvétele)

A család Dávid elsőáldozásakor. Senki se él közülük. (Molnár Edvárd felvétele)

Olyan családirtás történt, ami példátlan ezen a vidéken. Az eset napvilágra kerülését követően azonnal megkezdődtek a találgatások, hogy mi is történhetett 11 évvel ezelőtt a Szalma családban, a rendőrség ugyanis máig csak egy szűkszavú közleményt tett közzé, amelyben a tragédia tényét erősítették meg. Azóta nem sok minden derült ki, sokkal inkább a találgatások száma növekedett.

Annyi szinte bizonyos, hogy az esti órákban történt a családirtás, mert a gyerekek 24-én még voltak iskolában, sőt Dávid a délutáni hittanórán is részt vett. Az is napvilágra került, hogy Nándorral és családjával lőfegyverrel végeztek. A családapát az ebédlőben, feleségét a kisszobában, a kisfiút a fürdőszobában, a kislányt pedig bátyja szobájában lőtték le. Az idős házaspárt pedig késsel szúrták le saját házukban. A feltételezések szerint az asszony éppen mosogatott, a férfi, akit hét késszúrással öltek meg, a fotelban ült. Miután kivégezték őket, a raktárba vitték a holttesteket.

Az eltelt több mint egy évtizedben időről időre előkerül a véres dráma, de az újságírók csak találgatnak, és magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva próbálnak újabb részleteket közölni. Hivatalos hírek híján különböző történetek kerültek elő. Szó volt arról, hogy albán vagy ukrán bérgyilkosok végeztek az egész családdal, vagy a maffia tette. Aztán megdőlt az utóbbi feltételezés, mert a maffia gyerekeket nem öl. Más változat szerint Nándor az alkohol és egyéb dolgok Magyarországra való csempészéséből gazdagodott meg, és itt keresendő a családirtás indítéka. Nándoréknak Domaszéken volt házuk, meg egyik változat szerint vállalkozásuk is. A tragédiát követően a magyar rendőrség is nyomozott, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a bérgyilkosság megrendelője egy magyar üzletember lehetett. A szóbeszédet és az újságírói „nyomozást” követően Nándor nevét embercsempészettel, devizaüzérkedéssel és szeszcsempészettel hozták összefüggésbe. Azt is olvashattuk az elmúlt években, hogy hatalmas adóssága volt a fiatal férfinak, a kölcsönt nem tudta visszafizetni, ezért irtották ki a családját. Egyébként a család Horgoson gyümölcstermesztéssel foglalkozott, a házuk mellett hatalmas hűtőház van, és a szükséges gépeket is láttuk annak idején. A falubeliek pedig arról beszéltek, 4-5 autójuk is volt.

A két ház, a tragédia helyszíne (Molnár Edvárd felvétele)

A két ház, a tragédia helyszíne (Molnár Edvárd felvétele)

Most, 11 év után elmentünk ismét a tragédia helyszínére. Az emeletes házat Gazdag Ilona, Szalma József unokahúga örökölte, akivel néhány évvel ezelőtt beszélgettünk, és be is engedett a házba bennünket, megmutatta az ebédlőben a lövedékek nyomát a szekrényen, a radiátoron, és azt is, hogy a gyilkosokat Nándor valószínűleg beengedhette, mert a bejárati ajtón erőszakos behatolás nyoma nem volt látható. Most hiába üzentünk a virágoskertet rendezgető férfival érte, nem volt hajlandó velünk szóba állni. A szomszédokat is kerestük, de mindkét oldalon üres ház áll. Egy utcabeli nénitől megtudtuk, hogy Ilona nemrégiben árulta az idős Szalma házaspár földszintes házát, de egy idő után levette a feliratot, amely az ingatlan eladását hirdette. Ezután Nelli édesapjának keresésére indultunk. Ő volt az, aki értesítette a rendőrséget, miután Bettina tanító nénije felhívta, hogy a kislány napok óta nem jön az iskolába. Horvát Ilonától viszont megtudtuk, hogy két évvel ezelőtt Nelli édesapja elhunyt. Takács Erzsébet pedig azt mondja, hogy Horgoson a tragédiát követően sokan sokfélét meséltek, ugyanúgy folyt helyben is a találgatás, mint a sajtóban, de ma már senki sem foglalkozik a történtekkel. Nagyon sok embert kihallgattak, de még mindig nem tudni, miért kellett meghalnia az egész családnak.

A hatalmas ház, amelyet a nagyapa az unokáinak szánt (Molnár Edvárd felvétele)

A hatalmas ház, amelyet a nagyapa az unokáinak szánt (Molnár Edvárd felvétele)

Horgos helyi közösségének épületével szemben van egy – a helybeliek szerint csak palotának nevezett – félkész épület. Ezt a hatalmas házat a nagyapa, Szalma József építtette a két unokájának. A ház két oldala szimmetrikus. Szalma József azt tervezte, fent a két unokája él majd, lent pedig üzlethelyiségek lesznek. A hatalmas épület úgy áll, ahogyan 11 évvel ezelőtt láttuk. A mellette lévő ékszerboltban Kovács László ékszerésztől megtudjuk, hogy az épületet a nagymama, Szalma Jolán öccse, Dobó Beretka Tibor örökölte, aki egy évvel ezelőtt meghalt. László elmondja, hogy 1100 négyzetméter lakófelület van az épületben, de évek óta nem történik itt semmi.

Kimentünk a temetőbe is, ahol egy családi sírboltba temették a Szalma család hat tagját. Két szál fehér rózsa volt a sírjukon. Úgy tűnt, mintha néhány perccel jövetelünk előtt tette volna oda valaki.

A helyszínen semmi konkrétumot nem tudtunk meg. Marad a sajtó találgatása. Az ügyben a szabadkai Felső Bíróság nyomoz a szervezett bűnözés elleni ügyészséggel együtt. A Večernje novosti belgrádi napilapnak egy magát megnevezni nem kívánó, de a nyomozók köreihez közel álló forrás elmondta, bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy a Szalma családot a gyémántok miatt ölték meg. A drágakövek egy részét az ékszerekbe építve tartották a házukban. Ugyanez a forrás szerint rablógyilkosság történt, de az elkövetők a pénzt nem vitték el, a nyomozók ugyanis 13 500 eurót találtak a helyszínen. Feltételezhetően azért hagyták ott a pénzt, hogy a nyomozást más irányba tereljék, de mint mondta, hamarosan fény derül az elkövetőkre, mivel az egyik bandatag hajlandó a nyomozókkal való együttműködésre. A névtelen forrás azt is elmondta, hogy egy közismert rablóbandáról van szó.

Amikor Horgoson a helybelieknek elmondtam, mit ír az újság, csak legyintettek: annyi mindent mondtak már, kommentálták szomorúan. Mert lehet, hogy naponta már nem beszélnek a családirtásról, de ha szóba kerül, mindenki újra megrendül.