2024. április 20., szombat

Több rendőr kellene a szabadkai éjszakába

A városban nem történik a szerbiai átlagot meghaladó számú bűncselekmény – Térfigyelő rendszert telepít az önkormányzat

A múlt hétvégén egy vendéglátó ipari munkást vertek meg brutálisan Szabadkán, két héttel korábban pedig hét fiatal kis híján végzett egy 55 éves férfival. Mennyire veszélyes a szabadkai éjszaka, ennek próbáltunk utánajárni. A mentőszolgálat adatai szerint hétvégén több a riasztás, de nem kiugró az esetek száma. Maglai Jenő polgármester szerint, ha a kommunális rendőrség teljes létszámban dolgozhatna, ez nagymértékben növelné a közbiztonságot. Az önkormányzat egy átfogó térfigyelő kamerarendszert telepítene.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Szombatra virradó éjszaka Z. I. vendéglátó ipari munkást a Harcosok Sorakozója lakótelepen, az OMV benzinkút közelében verték össze. A férfi hajnali két óra körül maga ment be a sürgősségi osztályra. A feje és a szeme több helyen sérült, további kezelés céljából Újvidékre szállították. A pravoszláv szilveszter éjszakáján a Kertvárosban hét fiatal az 55 éves Z. B.-t annyira megverte, hogy a férfi napokig volt életveszélyben, fejsérülést és bordatörést szenvedett.

A szabadkai Mentőszolgálatnál afelől érdeklődtünk, hogy mennyivel több a riasztások száma hétvégenként és mennyire jellemzőek az olyan sérülések, amelyek verekedések következményei. Dr. Mihaela Budimski a Szabadkai Egészségházak sajtófelelőse lapunknak azt nyilatkozta, hétvégén gyakrabban riasztják őket, elsősorban túlzott alkoholfogyasztás és verekedések miatt, de nem ritka az sem, hogy a sérültek maguk jelentkeznek vizsgálatra. A hétvégi páciensek elsősorban a serdülő korosztály tagjai.

Mint mondja, a Mentőszolgálatnál jelenleg négy orvossal van kevesebb, akik specializáción vannak. Közülük egy hamarosan visszatér, illetve egy mentős orvos a kórházba távozott dolgozni. A városban jelenleg két mentős csapat dolgozik, ami nem elegendő a terület lefedésére. Hétvégenként a mentősök két további ponton, Bajmokon és Csantavéren is jelen vannak.

Az önkormányzat szintjén működik a Biztonsági Tanács, amelynek tagjai a polgármester, a városi képviselő-testület elnöke, a körzetvezető, a szabadkai rendőrfőnök, az Alapfokú, a Felső és a Szabálysértési Bíróság elnökei, a felső ügyész és a városi felügyelőség vezetője. Ez a testület kíséri figyelemmel a város közbiztonságának alakulását.

Maglai Jenő polgármester kiemelte, az önkormányzatnak nincs hatásköre a rendőrség felett, kizárólag annyi, hogy a Biztonsági Tanács ülésein felvet egy-egy kérdést, de parancsot adni vagy ügyeket számon kérni nem tud. Januárban lépett hatályba a rendőrségről szóló új törvény, amely már lehetőséget ad rá, hogy az önkormányzat támogathassa a rendőrséget. Eddig csak a közlekedésieket tudták segíteni, akiknek gépkocsikat, kamerákat, illetve fényképezőgépeket vásároltak a helyszíneléshez, illetve golyóálló mellényeket is, mert abból sem volt elegendő.

A testület legutóbb októberben ült össze. Az ezt megelőző időszakban volt néhány durvább fizikai leszámolás és egy fiatal banda tagjait kézre is kerítette a rendőrség, viszont a tagok annak ellenére sem voltak még börtönben, hogy jogerős bírósági ítélet született. A polgármester ezt a kérdést felvetette és ezt követően a bíróság intézkedett. Maglai Jenő ezen felül időnként találkozik a szabadkai rendőrfőnökkel és megkéri, hogy bizonyos ügyekre jobban figyeljenek oda, de az önkormányzatoknak jelenleg más hatáskörük nincs.

Szabadka első embere úgy látja, a városban semmivel se rosszabb a közbiztonsági helyzet, mint Szerbia más térségeiben.

- Tisztában kell lenni azzal, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt sok a szegénysorban élő ember, ezért a vagyon elleni bűncselekmények állandóan jelen vannak. Másrészt meg a fiatalok sem úgy vannak nevelve, ahogyan kellene, ezért is erőszakosabbak az éjszakában. Akkor, amikor a bajmoki gyilkosság felkavarta a közvéleményt, néhány nappal később Verbászon egy fiatalkorút gyilkoltak meg és sajnos, az egész országban jelen vannak hasonló esetek – véli Maglai.

Mint mondja, ő és a képviselő-testület elnöke napi szinten kapnak jelentést a rendőrségtől, illetve év végén egy összesített jelentést, és amikor látja, hogy bizonyos típusú ügyek elharapóznak, akkor reagálni szokott. Így, 8-10 nappal ezelőtt a táskás lopások elszaporodása miatt írt a rendőrfőnöknek.

- A nők válláról kerékpáros fiatalok lerántják a táskát, vagy a nyakukból az aranyláncot. Megállapítható, hogy mely városrészekben gyakoriak az ilyen esetek és kértem, hogy erre figyeljenek oda. A másik gyakori bűncselekmény az idős háztartásokba történő fegyveres betörések, amelyek során gyakran bántalmazzák is a házigazdákat – mondja a polgármester, hozzátéve, tavaly a rendőrök több bandát is lefüleltek, amelyek tagjai nem szabadkaiak voltak, csupán itt követtek el súlyos bűncselekményeket. A 2015-ös évben két ilyen csoportot füleltek le a rendőrök.

A városban nyílt titoknak számít, hogy melyek a város érzékeny pontjai, azok a szórakozóhelyek, ahol gyakoriak a verekedések, incidensek. Egyik ilyen hely a Kertvárosban működő Galija kávézó. A polgármester azt mondja, a rendőrség is tudja ezt és ezeken a helyeken fokozottabban jelen vannak.

- A Galija esetében nem csak magában az objektumban, hanem a környéken is voltak bejelentések. A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény parkos területén kábítószer használatra utaló nyomokat találtak, tűket és egyéb kellékeket. A kommunális rendőrséget többször is kiküldtük, hogy járják át ezeket a részeket és ezután eltűntek onnan a fiatalok. Viszont, ha nem vagyunk ott rendszeresen, előbb-utóbb visszaszoknak, itt is ez történt – mesélte Maglai. A rendőrség és a kommunális rendőrök se tudják lefedni az egész város területét. A rendőrfőnök szerint 50-100 rendőrrel van kevesebb, mint amennyire szükség van.

- Itt igazából a rendszerrel van gond. Én megértem, hogy a rendőrök nem törik magukat havi 30-40 ezer dinárért, rendezetlen lakhatási körülmények mellett. De amikor a belügyminiszter azt mondja, hogy a rendőrség kötelékében bűnözők vannak, akkor ezen elgondolkodik az ember, hogy kerültek oda? Saját sorait a rendőrségnek kell rendeznie – mondja.

A polgármester úgy véli, jelentősen javulna a helyzet, ha munkába állíthatnák azt a 12 kommunális rendőrt, akiket kiképeztek, csak épp nem tudják őket felvenni a leépítések miatt.

Szabadkának 29 kommunális rendőre lehet, de jelenleg csak 17-en vannak.

- Ennyi emberrel lehetetlen elvégezni a teljes munkát. Ha valamilyen lehetőség lesz rá, feltöltjük az állományt. Akkor ki tudnánk őket küldeni az utcára – mondja Maglai.

A polgármester szerint jelentősen javíthat a közbiztonságon és így az éjszakai incidensek visszaszorításán is egy átfogó térfigyelő rendszer kiépítése.

- Az önkormányzat elkészítette az ötlettervet, egy kamerarendszer felállítására. Ennek értelmében nem parciálisan, 3-4 helyen lennének térfigyelő kamerák, hanem a teljes várost lefednénk vele. Ezzel kapcsolatban a városépítési igazgatóság megrendeli az ötlettervet, ezután elkészül a tervdokumentáció és következhet a kivitelezés – nyilatkozta Maglai. Ez egy komoly, több millió euró értékű beruházás lesz, de így az alapoktól indulva lesz rendezve a téma. Attól függően, hogy a város kap-e erre külső támogatást, 1-3 éven belül állhat fel a rendszer.

Maglai azt is fontosnak tartja, hogy a kommunális rendőrség egy bázist kapjon, erre pedig az önkormányzat tulajdonában lévő Matija Gubec utcai épület lenne a legalkalmasabb. Itt alakíthatnának ki egy vezérlőszobát, ahol a térfigyelő rendszer, a riasztási rendszer fel lenne szerelve, innen lehetne felügyelni az egészet. Ha ez megvalósulna, nem csak a rendőrség, hanem a város is figyelhetné, hogy mi történik a közterületeken.