2024. április 20., szombat

Tiltakoztak az egészségügyi dolgozók

A zombori Dr. Radivoj Simonović közkórház sebészeti részlegének előcsarnokában gyülekezve, egyórás figyelmeztető sztrájkkal tiltakoztak az egészségügyi dolgozók azon törvénymódosítások ellen, amelyek csökkentenék a betegszabadság idejére járó illetmény összegét.

Szociális helyzetük romlásától tartanak az egészségügyi munkások (Fotó: Fekete J. József)

Szociális helyzetük romlásától tartanak az egészségügyi munkások (Fotó: Fekete J. József)

Az egészségügyben működő több szakszervezet képviselői szerint a közszférában dolgozók tervezett fizetési rendszere korlátozza az alkalmazottak jogait.

– Tisztában vagyunk az állam helyzetével, hogy takarékoskodnunk kell, hogy szolidaritást kell vállalnunk, de ennek is megvan a határa, ez a határ pedig az emberi méltóság – hangzott el a tiltakozó összejövetelen. A szakszervezetek képviselői szerint a törvény elfogadásával az állam elvitatná az egészségügyben alkalmazottak jogát a holt munka utáni térítményre, az élelmezési költségekre, a nyaralási pénzre.

Kiszámolták, hogy a törvény szellemében betegszabadság idejére az egészségügyben alkalmazott fizikai dolgozó az alapbére 65 százalékát, vagyis 10 104 dinárt kapna. Az egészségügyi nővérek és technikusok 19 961, az orvosok 35 753, a szakorvosok 41 747 dinárt.

– A pénzügyminiszter valóban úgy véli, hogy ennyi pénzből meg lehet élni? Elfelejtette volna a tavalyi 10 százalékos bércsökkentést? Jóváhagyta a politikai pártok költségvetési finanszírozásának növelését, az egészségügyre, a szociális védelemre, az oktatásra és a kultúrára meg amennyi jut? – vetették fel a szerdai tiltakozó összejövetelen az egészségügyi dolgozók szakszervezeti képviselői.