2024. március 29., péntek

Licitálást követelnek a zombori földművesek

Alig egy hét alatt másodszor is a helyi önkormányzat előtt tiltakozott a helyi és környékbeli földművesek nagyobb csoportja, mert a város immár második éve nem hirdette meg az állami tulajdonban lévő termőföldek árverését. Az elmúlt pénteken csupán a licitálást követelték, szerdán emellett panasszal éltek a földbitorlókkal szemben, akik illegálisan művelik az állami szántókat. A mintegy 50–70 termelő szerint összesen 14 000 hektár vár árverésre, amiből jelentős területet illegálisan művelnek, így a gádori Graničar által korábban használt kétezer hektárt is.

A termelők találkoztak Saša Todorović polgármesterrel, aki panaszaikra azt válaszolta, hogy az illetékes városi ügyosztály elkészítette az állami szántók fölhasználásáról szóló tervét, ami most minisztériumi jóváhagyásra vár. A kistermelők megnyugtatására közölte, hogy a nagyobb, egybefüggő területeket kiparcellázták, így azok is bérelt földhöz juthatnak, akiknek 10, 20 vagy 30 hektár árendájára van pénze. A licitálás pedig a piaci törvények szerint történik, az juthat a szántók ideiglenes használati jogához, aki többet ad érte, viszont a tervben nem szerepel semmi elsőbbségi jog, vagyis a szántók nem lesznek „előre leosztva”. Azt is elmondta, hogy a földbitorlás esetében kevés a helyi önkormányzat eljárási jogosultsága. Ha a mezőőrök följelentést tesznek, azt továbbítja az illetékes állami hatóságnak, annak kell intézkednie az ügyben.

– A földbitorlónak két esélye van. Vagy bírósági eljáráson kívül megállapodik a helyi önkormányzattal a nem fizetett bérleti díj összegéről és befizeti azt, vagy ha nem fizet, az önkormányzat takarítja be a termést, amire úgyszintén készen állunk – mondta a polgármester.

A földművesek erre azzal válaszolták, hogy az elmúlt egy hét alatt négy alkalommal kérték a mezőőrök és a rendőrség kiszállását, hogy kiebrudalják a birtokháborítókat, de egyszer se történt meg. A polgármester ezt azzal ütötte el, hogy az önkormányzatnak tudomása van a birtokháborításokról, ellenőrzi a mezőőrök munkáját, a licitálást voltaképpen előkészítette, és együttműködésre kérte a termelőket, hogy az önkormányzat hatáskörébe tartozó ügyekben határozottan léphessenek föl.

Zomborban lassan hagyománya lesz a földművesblokádoknak, amikor vagy az önkormányzat épületét, vagy a városba vezető utakat torlaszolják el a lomha államapparátus megmozgatása érdekében. Most is mintha egy ilyen megmozdulás lehetősége lógna a levegőben.