2024. április 24., szerda

Előtérben a vízellátás javítása

Az idén is osztanak szemeteskannákat Temerinben

A községi képviselő-testület december folyamán megtartott ülésén fogadta el a kommunális közvállalat 2016. évre szóló ügyvitelének és az önkormányzat részéről történő támogatások csökkentésének programját.

Munkában a szemétszállítók (Góbor Béla felvétele)

Munkában a szemétszállítók (Góbor Béla felvétele)

Ebből adódóan a napokban Svetomir Stojanović igazgató beszámolt azokról a várható beruházásokról, amelyek elsősorban a vízellátás javítására irányulnak. Előrebocsátotta, hogy a közművállalatnak jó kilátásai vannak arra, hogy pozitív eredménnyel zárja a tavalyi évet. Jórészt sikerült visszafizetni a bankkölcsönöket, takarékoskodtak, ahol csak lehetett. Az eredmény jobb is lehetne, ha a vállalat gépparkja különb állapotban lenne.

A beruházások keretében tartományi támogatásból már tavaly felszereltek egy korszerű csapvíz-fertőtlenítő berendezést Temerinben, a vásártéri vízműveknél. Az idén Járekon (egy új kút fúrása mellett) és Szőregen tervezik a helyi vízművekben víztisztító felszerelését, ugyancsak tartományi támogatásokból. Ezek működésével jelentősen javulni fog a csapvíz biológiai minősége. A vegyi összetételen, a magas arzéntartalom matt, csak egy kisebb vízgyár működtetésével lehet majd javulást elérni. Ennek tervezését ugyancsak az idén kezdenék el.

Egy gépkocsira szerelt kosaras emelő vásárlása is a tervek között szerepel. Tavaly bizonyos összeget irányoztak elő erre a célra, ám, mint utólag kiderült, az összeg kevésnek bizonyult. Így a vásárlásra csak az idén kerülhet sor. Szemeteskannákat is vásárolnak, amelyeket a lakosságnak osztanak szét. Szétosztásukkal a háztartások fele rendelkezik majd azonos típusú, 120 literes szemeteskannákkal. Úgy számítják, hogy jövőre már minden háztartásnak lesz szemeteskannája, melyeket a szemétszállítás napján ürítenek. Tavaly nem fordult elő, hogy ha megkésve is, az utcákból ne szállítsák el a szemetet. A késés oka pedig mindegyik esetben a szemétszállító járművek meghibásodása volt.

Az igazgató sajnálattal beszélt arról, hogy a napokban, noha számos felhívást intéztek a lakossághoz azzal kapcsolatosan, hogy a hamut csakis papír-, illetve műanyagzsákban tárolva tegyék ki elszállításra – amit a polgárok zöme meg is fogadott –, január 26-án tűz ütött ki az egyik hulladékszállító járműben. Megállapították, hogy parazsas hamu került a szemét közé. A jelentős anyagi kár mellett gondot okozott a jármű javítása, ami késleltette a szemét elszállítását. Ezért az igazgató ismételten arra kérte a lakosságot, hogy a kihűlt hamut csakis papír-, vagy műanyagzacskókba, zsákba csomagolva tegyék ki összegyűjtésre. Minden mennyiséget elszállítanak, ám a nem megfelelő módon kihelyezett hamut nem szállítják el.