2024. április 25., csütörtök

Ismét vannak migránsok Horgoson

Horgoson ismét feltűntek a migránsok. Nem olyan tömegesen mint a nyári hónapokban, most sokkal kevesebben vannak, de úgy tűnik érkezésük folyamatos lesz. Mint Bacskulin István, a horgosi helyi közösség elnöke elmondta, általában este érkeznek, van, hogy 10-20 fős csoportokban, de megessett, hogy 50-60 fős csoportokal is találkoztak a helybeliek.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

- Tudomásunk van arról is, hogy a toloncegyezmény értelmében visszakerült emberek, akiket Magyarkanizsán vesznek nyivántartásba, azok is megjelennek itt Horgoson és keresik a lyukat a kerítésen, keresik a holt Tiszát, meg az élő Tiszát is, hogy átjussanak Magyarországra – mondta Bacskulin István.

Egy nevét elhallgatni kívánó helybeli arról beszélt, hogy ismét felvirágzik majd Horgoson az embercsempészet. Korábban, akik ezzel foglalkoztak, azok házakat, drága autókat vásároltak azon a pénzen, ami ebből befolyt nekik.

A horgosiak azt mondják általában estefelé érkeznek hozzájuk az újabb migránsok. Feltételezhetően ők azok, akik Bulgárián keresztül jutottak be Szerbiába és mindenféle nyilvántartás nélkül vannak az országban. Így szeretnének tovább is jutni, ezért vannak Horgoson, és ezért nem mennek Sídre, ahol komoly ellenőrzést követően a horvát hatóságok szállítják el azokat, akik menedékjogot szeretnének kérni Németországban vagy Ausztriában.