2024. április 20., szombat
LONDONI ADOMÁNYOZÓ KONFERENCIA

Rövid távon nem várható a bevándorlási nyomás enyhülése

Magyarország felajánlotta, hogy kórházat épít és üzemeltet Szíriában

– Be kell látni, hogy a szíriai válság megoldását célzó nemzetközi erőfeszítések eddig nem vezettek eredményre, ezért nem lehet azzal számolni, hogy az Európára háruló bevándorlási nyomás rövid időn belül enyhül – mondta csütörtökön Londonban Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter magyar és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter üdvözlik egymást az adományozó konferencián (Fotó: MTI/KKM)

Szijjártó Péter magyar és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter üdvözlik egymást az adományozó konferencián (Fotó: MTI/KKM)

A külgazdasági és külügyminiszter a szíriai válság következményeinek enyhítése céljából összehívott nemzetközi adományozó konferenciára érkezett a brit fővárosba, ahol Philip Hammond brit külügyminiszterrel is tárgyalt, elsősorban az Európai Unió szabályozási rendszerének átalakítására tett brit javaslatokról.

Magyar újságíróknak nyilatkozva Szijjártó Péter kijelentette: Szíriában és a térség más országaiban – vagyis Európa szomszédságában – összességében 30–35 millió ember van olyan élethelyzetben, amely miatt könnyen dönthet úgy, hogy Európa felé veszi az irányt, és ez súlyos következményekkel fenyeget. Hozzátette: a bevándorlási válság még súlyosabbá válásának elkerülése érdekében egyértelműen fel kell ismerni, hogy e válság megoldása az Európai Unió területén kívül van.

A miniszter szerint ezért mindenekelőtt abban kell segíteni, hogy a Szíriából elmenekült emberek a hazájukhoz legközelebb tudjanak maradni, és a konfliktus vége után minél hamarabb vissza tudjanak térni Szíriába és visszatérhessenek régi életvitelükhöz.

Ehhez beruházásokra és fejlesztésekre van szükség. Ennek jegyében Magyarország készen áll arra, hogy – amint a biztonsági körülmények lehetővé teszik – felépítsen és üzemeltessen egy kórházat Szíria területén. A kormány úgy döntött, hogy erre a célra az első ütemben ötmillió eurót különít el, és a kórház megépítésében és üzemeltetésében egy olyan magyar segélyszervezettel működik együtt, amelynek már vannak tapasztalatai külföldi segélyezési területen – mondta Szijjártó Péter.