2024. március 29., péntek
SZERKESZTŐSÉGI ÖSSZEFOGLALÓ

Lázár János: A kormány kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében

Lázár János a kormány munkáját és álláspontját ismertető szokásos heti sajtótájékoztatóján tegnap Budapesten a pedagógustiltakozással kapcsolatban kijelentette: a kormány a párbeszédben, az együttműködésben és a tárgyalásban hisz, ezért – ezekben az órákban is – a járási tankerületi vezetők meghallgatják az iskolavezetőket. Február 9-én Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vezetésével tárgyalóasztalhoz ülnek, a kormány kész jó néhány kérdésben mérlegelni a felvetéseket – mondta, majd hozzáfűzte:

Lázár János megérkezik a sajtótájékoztatóra (Fotó: MTI)

Lázár János megérkezik a sajtótájékoztatóra (Fotó: MTI)

– A 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség. A „restaurációs kísérlet” elképzelhetetlen, csak akkor van értelme a tárgyalásoknak, ha a jövőről beszélnek.

Elmondta, nemzetközi és európai összehasonlításban az egy pedagógusra jutó diákok száma és a diákok óraszáma alacsonyabb, mint a hasonló országokban. A kilencosztályos általános iskola ötlete még napirenden van, a fő kérdés, hogy mit kell valóban megtanulnia a gyermekeknek – vélekedett.

Az iskolák fenntartásával kapcsolatban közölte: egy professzionális menedzsment kialakítása nem megy egyik napról a másikra, és az államnak az elmúlt 30 évben nem volt fenntartói tapasztalata.

AZ MSZP SZERINT A KLIK BUKOTT MEG

Az MSZP közleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra, amelyben azt írták: a pedagógusok a jelenlegi, 2016-os közoktatási állapotok ellen tüntetnek, és a Fidesz által létrehozott Klik, valamint az általa képviselt államosított oktatási rendszer az, ami megbukott.

Lázár János eltévesztette a naptárat, amikor a lázadó pedagógusok követeléseire úgy reagált, hogy „a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség”.

A szocialisták szerint jelenleg minden mutató arról árulkodik, hogy a magyar közoktatás színvonala drámai mértékben romlik, s ennek az oka a Fidesz-kormány.

A JOBBIK SZAKMAI VITÁT SÜRGET

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint pártpolitikai indíttatástól mentes, a szakmai szempontokat előtérbe helyező vitára van szükség az oktatásban. Közölte, jövő keddre összehívja az Országgyűlés általa elnökölt kulturális bizottságának ülését, ahol tervei szerint meghallgatják Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt, valamint a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóját és közalkalmazotti tanácsának elnökét.

A kormány működésképtelenné tette az oktatási rendszert – mondta –, elsődleges problémaként említve meg a diákok és a pedagógusok túlterheltségét. Elfogadhatatlan, hogy már az alsósoknak rendszeresen hét órájuk van – jelentette ki a tananyag csökkentését sürgetve. Dúró Dóra közölte: a nemzeti tartalomnak minél erősebben kell megjelennie. Kezdeményezik például, hogy a Lovasíjász című filmet minden középiskolásnak – tanórai keretek között – kötelező legyen megtekintenie.

ELLOPOTT AZ OKTATÁSI REFORM?

Az LMP szerint a kormány előre kitervelt módon „ellopta az oktatási reformot”, ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt több oktatási háttérszervezet ügyében is feljelentést tesz.

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinet kizárólag azért vezetett be „ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert”, hogy ellophassa az azok elkészítése után felvehető uniós forrásokat. Szavai szerint eddig legalább 30 milliárd forintot költöttek az oktatási reformokra, és a kiadások közül több, akár százmillió forint értékű megbízás is „alibi cégekre, feladatokra” ment el. Az LMP elnökségi tagja azt mondta, a sokat kritizált felvételi és érettségi feladatokat is „kamucégek írják”, ezzel pedig szerinte az uniós források mellett „a gyerekek jövőjét is ellopja” a kormány. Kifejtette, a reformra szánt pénzeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) három háttérintézménye használta fel leginkább: az Oktatási Hivatal, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Educatio Nonprofit Kft.

Az Oktatási Hivatal (OH) közleményben reagált Hadházy Ákos szavaira, amelyben hangsúlyozták, a megalapozatlan vádakkal szemben az OH valamennyi, a kiemelt uniós projektumok megvalósítása kapcsán lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárása szabályos volt, ezt a projektumok többségében már a hazai és uniós ellenőrzések is megerősítették. Kiírt pályázataikban, tekintettel arra, hogy döntően uniós értékhatár feletti beszerzésekről volt szó, a hivatal kivétel nélkül nyílt eljárásokat alkalmazott, és minden esetben a legkedvezőbb, érvényes ajánlatot fogadta el – írták.

MEGVEZETETT PEDAGÓGUSOK?

A Fidesz közleményben reagált az ellenzéki vádakra, amelyben azt állítja, hogy az ellenzék pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat és az oktatás ügyét.

„Miskolctól Szegedig MSZP-sek, gyurcsányisták, bajnaisták, LMP-sek, liberális pártaktivisták és olyan Soros György által pénzelt civil szervezetek hergelik a pedagógusokat és szervezik a tüntetéseket, akik legutóbb még a bevándorlók mellett tüntettek. Nem a gyermekek és nem a pedagógusok érdeklik őket, hanem csak a balhé, a tüntetés, a kormány elleni hergelés” – írták, hozzátéve: a kormány megbecsüli a pedagógusokat.

Eddig 234 milliárd forintot fordított a kabinet a pedagógusok béremelésére, amit folytatnak, emellett a bürokratikus terheiket csökkenti és minden eddiginél szélesebb körben konzultál velük. Ezzel ellentétben a baloldal csökkentette a pedagógusok bérét, csaknem 400 iskolát zárt be és több ezer pedagógust tett az utcára – közölte a Fidesz.