2024. április 19., péntek

Ki a gyorsabb a futásban és jobb a politikában?

A parlamenti képviselők módosították, majd pedig elfogadták az új sporttörvényt

Habár tegnap a köztársasági parlament képviselőinek a sporttörvénytervezet módosítási indítványainak a megvitatására kellett volna összpontosítaniuk, már a délelőtti órákban sportos kifejezéseket használtak arra, hogy politikai ellenfeleik ellen szóljanak. Így Vladimir Pavićević, az Új Párt képviselője maratonra invitálta a Szerb Haladó Párt képviselőit, majd hozzátette, ott mutassák meg, mit tudnak, úgy is legyőzné őket. Erre Zoran Babić, az SZHP képviselője reagált, azt mondta, hogy a demokratikus pártok hiába igyekeznek az izmaikkal lenyűgözni a polgárokat, a népet a jobb életszínvonal és a politikai eredmények érdeklik. A vita azonban elfajult, már csak azért is, mert az elnöklő Igor Bečić, a parlament alelnöke nem adott egyforma felszólalási lehetőséget a hatalmon levő pártnak és az ellenzéknek, végül pedig rövid szünetet rendelt el.

Vladimir Pavićević és Zoran Babić képviselők között azonban később is, több alkalommal is vita alakult ki. Az egyik pillanatban az SZHP képviselői kérték az elnöklőt, hogy büntesse meg az Új Párt képviselőjét, mert felszólalásában arra szólította fel az SZHP-s kolléganőjét, hogy kérje meg párttársait, ne várják minden alkalommal az Új Párt módosítási indítványait guggolva az iktató előtt, hogy aztán átmásolhassák őket. Az SZHP-képviselők felháborodásuknak adtak hangot, hogy a térdelni szó miatt le kell váltani a védelmi minisztert, közben pedig a képviselő guggolást emleget a felszólalásában. A vitát követően – bár azt lezárták – Igor Bečić nem adott lehetőséget arra Pavićevićnek, hogy megmagyarázza az ÚP törvényre benyújtott módosítási indítványát, megvonta tőle a szót, mert mosolyogva szólalt fel. Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy az elnöklő ezzel megsértette a munkaszabályzatot, ám Bečić tőle is megvonta a szót.

A délutáni órákban azonban már sokkal nyugodtabb hangnemben folyt a munka. A képviselők igyekeztek a módosítási indítványokra összpontosítani.

A sporttörvényre a képviselők összesen 77 módosítási indítványt nyújtottak be, amelyek közül az illetékes parlamenti bizottság és a kormány 17 módosítási indítványt fogadott el. A parlament tegnapi ülésén a parlamenti képviselők személyesen indokolhatták meg a benyújtott indítványuk jelentőségét, Vanja Udovičić sportminiszter pedig személyesen adott magyarázatot, miért vetette el a kormány egyik-másik módosítási indítványukat.

A képviselők vitája késő délutánig eltartott, ami után a képviselők szavaztak a napirenden szereplő négy törvénytervezetről: a nemzetközi korlátozó intézkedésekről szóló törvényjavaslatról, továbbá az önkormányzatok és közigazgatási szervek határ menti együttműködéséről szóló európai keretegyezmény ratifikálására vonatkozó törvénytervezetről, valamint a diplomata-, különleges, valamint a szolgálati útlevelek használói vízumkötelezettségének eltörléséről – Szerbia és Libanon közötti megállapodás megerősítéséről – szóló törvénytervezetről és az új sporttörvényről.

Maja Gojković, a parlament elnök asszonya mára hívta össze a parlament harmadik rendkívüli ülését, amelyen egyetlen napirendi pont szerepel: Bratislav Gašić védelmi miniszter leváltása. Az ülésen, amely 12 órakor kezdődik, jelen lesz Aleksandar Vučić kormányfő is, ő ad magyarázatot majd a képviselők által megfogalmazott kétségekre.