2024. március 19., kedd

Egy közlemény homályos háttere

„A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége olyan információk birtokába jutott, miszerint máris durva visszaélések tapasztalhatóak a magyarországi adófizetők pénzéből megvalósuló vajdasági gazdasági- és vidékfejlesztési pályázat kapcsán” – közölte minapi sajtóközleményében a párt.

Azt, hogy kik és miként élnek vissza a helyzettel Óbecsén, ahol a jelenség a párt közleménye szerinte felütötte a fejét, nem sikerült megtudnunk. Burnát Zoltán, a VMDK óbecsei szervezetének elnöke érdeklődésünkre megismételte a közleményben szereplő állításokat, ezek szerint „a pályázati kiírások által kért dokumentumok sokaságának elrettentő tényét” kihasználva a községben bizonyos személyek „párttagságukra és a párton belüli kapcsolatrendszerükre hivatkozva kínálják segítségüket a pályázni kívánó kisiparosoknak, vállalkozóknak, földműveseknek”, és ötven eurót kérnek azért, hogy „felírassák őket a magyarországi pénzből megvalósuló vajdasági gazdaság- és vidékfejlesztési pályázaton való részvételi listára”. Burnát állítása szerint az illetők nyertes pályázatokat ígérnek, és a pályázaton elnyert pénzösszegek után további tíz százalék jutalékot kérnek. Informátorainak kilétét sem ő, sem Csonka Áron, a párt elnöke nem osztotta meg velünk, mert elmondásuk szerint az emberek félnek, ezért névtelenül sem hajlandók nyilatkozni.

Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke az üggyel kapcsolatosan érdeklődésünkre annyit mondott: a nyilatkozatban szereplő állítások nem felelnek meg a valóságnak.

– Akinek nem inge, ne vegye magára – mivel ez az állítás nem vonatkozik a VMSZ-re, nem is foglalkozunk vele. Nagyon jó lenne, ha a VMDK egyszer már konkrétumokkal is alátámasztaná az állításait – tette hozzá Molnár Viktor.