2024. április 19., péntek

Világjárvány lesz a Zika-láz?

Az antibiotikumoknak köszönhetően a baktériumok által veszélyeztetett egészségi állapotunkat viszonylag egyensúlyban tudjuk tartani. Képletesen szólva: a bakteriális fertőző betegségek ellen viselt viadalunkban a mai helyzet hasonlatos a hidegháborús korszak hatalmi egyensúlyához, amely a konfliktusokat megszüntetni ugyan nem, de korlátozni sikeresen tudta. A vírusok elleni harcban azonban más a helyzet.

Ebben a küzdelemben ma még zömmel magunkra, azaz kifogástalanul működő immunállapotunkra vagyunk utalva, ami azért nagyon is kérdéses itt a Balkánon. Az antibiotikumok tehetetlenek, gyógyszeres kezelés nem létezik, egyetlen orvosi segítséget a vírusfertőzés ellenében a védőoltások nyújtanak. A legnagyobb veszélyt az európai ember számára jelenleg azok a vírusfajták jelentik, amelyekkel még nem volt érintkezésünk. Érthető tehát az európai ember mindenkori félelme az újonnan, főképp Afrikából behurcolt betegségektől, amelyek esetében sem diagnosztikus tesztek, sem kifejlesztett védőoltások nem léteznek.

Riadót fújt a WHO

Az új fenyegetést az ugandai Zika erdőségben élő rhesus- majom szervezetében talált vírus jelenti, a kórokozó furcsa elnevezése is onnan származik. Szúnyogcsípések révén átplántálódott az emberi szervezetbe, de néhány napos lázon, fejfájáson és szemgyulladáson kívül nagyobb gondot nem okozott, s csak az egzotikus trópusai betegségek specialistái tartották számon mint egy szelíd helyi járványos betegséget. Globalizált világrendünk azonban nem tűri az elszigeteltséget. A betegséget előidéző tigrisszúnyogok rohamos terjedése révén hamarosan felütötte a fejét a Csendes-óceán szigetvilágában, s innen átterjedt a dél-amerikai államokba. Jelenleg ott tartunk, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) riadót fújt, megfigyelése szerint ugyanis számolni kell azzal a veszéllyel, hogy az egész észak-amerikai kontinensen elterjed, ami már egy új világjárvány kialakulásának a veszélyét jelentené. A tudományos világ sajnos értetlenül áll a jelenség előtt, hogy azok a vírusok, melyek békésen élnek az afrikai majomfajtákban, patkányokban, az emberre „átugorva” igen gyorsan halálos veszélyt jelentő kórokozóvá mutálódnak. A kutatókra váró feladat megoldani a rejtélyt, miért vált kíméletlenül agresszívvá többek között az AIDS, a gyermekbénulás, a nyugat-nílusi láz vírusa mellett legújabban ez az Afrika Zika erdőségéből származó, eleddig szelídnek ismert vírusfajta, amint bejutott az emberi szervezetbe. Megannyi kérdés foglalkoztatja az orvosi világot a Zika-lázzal kapcsolatban, ami egyben tudatlanságunkat is jelzi e betegséggel szemben: miként alakul világjárvánnyá, és miért nem áll le a járvány szokványosan, amint eléri a tetőpontját?

Kisfejűségi rendellenesség

Az anyatej is lehet fertőző? Terjedhet nemi úton? Mikorra várható a védőoltás? E kérdéscsoport gyors megválaszolása mai szorongatott helyzetünkben – azt is mondhatnám: pánikhangulatban – egyenértékű lenne az antibiotikumok felfedezésével.

Brazíliában figyeltek fel 2015 novemberében a csecsemőknél egy rendkívül gyakorivá vált rendellenességre, a mikrokefáliára, ami szó szerint kóros kisfejűséget jelent; a lényeg azonban a gyengén fejlett, szaknyelven alulfejlett agyban van, amely járás-, beszéd- és koordinációs képességi hibához vezet, de akár az újszülött gyors halálával is végződhet. Kisfejűségi rendellenességgel 2015-ben Brazíliában és Kolumbiában több mint négyezren jöttek világra, szemben a 2014. évi alig száz esettel. A rendellenesség gyakorisága egybeesett a tigrisszúnyogok hirtelen elszaporodásával. Az anyák 80 százalékánál Zika vírus okozta tüneteket figyeltek meg, az elhunyt gyermekek szervezetében kimutatták a Zika vírust, s ami még ennél is nagyobb aggodalomra ad okot, a férfiak spermájában is megjelent az életképes mutált vírus. Pillanatnyilag egy esetről már tudnak, amikor nemi úton fertőződött meg a beteg. A szúnyoginvázióra Amerikában is felfigyeltek, a szakemberek szerint hamarosan végigsöpör a járvány az észak-amerikai államokban. Európában – Dániában és Angliában – is találtak néhány Zika-szimptómás beteget. Nagy gondot jelent a 2016 augusztusában megtartandó nyári olimpiai játékok és a parolimpia lebonyolítása a Zika-láztól leginkább sújtott helyszínen, Brazíliában, ahová több ezer sportolót várnak. Bár a brazil állam ígérete szerint mindent megtesz a szúnyoginvázió megfékezése érdekében, félő, hogy a betegséget terjesztő tigrisszúnyogokat ilyen rövid időn belül lehetetlen kiirtani. Nem segít a sportrendezvények időbeni átrendezése sem, mert ez a fajta moszkitó a nap minden szakában támad. Gyógyszer, védőoltás a betegségre nincs, a lehetséges védekezés a talpig beöltözés vagy a szúnyogháló.

Két év szülési absztinencia

Beszédesen jelzik az egészségügyi szervek tehetetlenségét a legsúlyosabban érintett dél-amerikai országok egészségügyi minisztériumainak ajánlásai: „Kerüld a terhességet, halaszd el az elkövetkező két évben” – hirdetik sajtószerveik. Feltételezhető ugyanis, hogy a kutatóknak egy-két éven belül sikerül hatékony védőoltást előállítani a Zika vírus ellen. Nem kell külön magyarázni a kedves olvasóknak, mit jelent egy államnak, egy nemzetnek a többéves gyermekszülési letiltás. Európa még bizakodó, a fertőző betegségek szakemberei nyugalomra intik a lakosságot, mondván, ezt a földrészt elkerüli a Zika vírus járványszerű támadása. Csak azt nem fejtik ki, mire alapozzák állításukat? Ha a vak véletlenre, akkor aligha lehetünk nyugodtak nyugtatószerek nélkül.