2024. március 29., péntek

Eredményekről, tervekről

Sikeres évet tudhat maga mögött a bácsfeketehegyi helyi közösség – Az év legjelentősebb beruházása egy nyári színpad építése volt – A tanácselnök az idei év kapcsán is derűlátó

Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke sikeresnek értékeli az elmúlt évet. Valóban sikerült komolyabb berházást megvalósítani, de emellett a helyi közösség rendes feladatai tették ki a munka nagy részét. Bojtos szerint a két legjelentősebb történés a nyári színpad építése és az utak karbantartása volt.

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

- Ahhoz képest, hogy milyen rossz a gazdasági helyzet és hogy a helyi járulék nagyon lecsökkent, mégis sikeresnek mondhatom az előző évet. Minden rendezvényünket megtartottuk és felépült egy nyári színpad, amire már régóta igényünk volt. Korábban nem volt lehetőség, de a tavalyi évben donációk, takarékosság és jó szándék segítségével felépült. A másik fontos téma az utaink. Nagyon elhanyagolt állapotban vannak, de aszfaltozás nem jöhetett számításba, viszont kétszer is sikerült kátyúznunk. Hogy az utak ne menjenek tönkre, az útpadkákat is folyamatosan lenyessük. Ez hihetetlenül sok munkát igényel és nagyon fontos tevékenység, mert különben az víz megáll az úton. A tavalyi évben dolgoztunk a kutak karbanatartásán, és áramszabályzókkal szereltünk fel őket, hogy a pumpák ne húzzanak túl sok áramot, mert ha ez előfordul, akkor megrongálódnak. Pár utcában sikerült új vízvezetékeket lefektetnünk, és elmondhatom, hogy elkészült a terv a teljes vízhálózat cseréjére. Ennek elkészítése több millió dinárba került, és kb. 2,5 millió euróba kerül a teljes kivitelezés. A kész tervnek köszönhetően előbb-utóbb pályázni tudunk EU-s forrásoknál – mondta el Bojtos, majd arról is szólt, hogy a tavalyi évben kezdődött meg Bácsfeketehegy központjára vonatkozó rendezési terv elkészítése. A terv magába foglalja egy kerékpárút megépítését is. A cél, hogy szebb és funkcionálisabb legyen a központ, mert alaposan megnövekedett a forgalom az utóbbi években.

Az idei év vonatkozásánban Bojtos derűlátó és a tavalyihoz hasonló eredményekre számít.

Bácsfeketehegy központja (Lakatos János felvétele)

Bácsfeketehegy központja változások előtt áll (Lakatos János felvétele)

- 2015-ben elfogadtuk a helyi járulék újbóli bevezetését, ami azt jelenti, hogy szabad anyagi eszközök is a rendelkezésünkre fognak állni. Ezek aránylag kis eszközök, mert kevés ember dolgozik a faluban és a keresetek is alacsonyak. Ennek ellenére derűlátó vagyok, mert arra elegendő, hogy megőrizzük azt, amink van. Azt is tudni kell a helyi járulék kapcsán, hogy ebből tartjuk rendben a nyugdíjas otthont, ebből pénzeljük a civil egyesületeket és a sportot. A sportcsarnok üzemeltetését is részben ebből finanszírozzuk. Az idei évben is fontos lesz, hogy megtartsuk rendezvényeinket és fejlesszük az infrastruktúrát. Már a tavalyi évben is köveztünk ki járdákat olyan utcákban, ahol csak földes járdák voltak, és ezt a munkát az idén is folytatni fogjuk – nyilatkozta a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy idén is karbantartják a szeméttelepre vezető utat, akárcsak a temetőt. A temető kapcsán kezdik utolérni magukat, de még sok a munka, mivel hosszú ideig senki sem foglalkozott vele, fogalmazott Bojtos. Az idei évben is folyamatos lesz a szemétkihordás, s a tanácselnök arra kéri a polgárokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, egyrészt mert kedvezményes, másrészt mert nem az a megoldás, hogy a hulladékot szétdobálják a faluban.

Végezetül Bojtos elmondta, hogy a falu lakosai nyugodtan forduljanak a helyi közösséghez, s osszák meg észrevételeiket, tanácsaikat. Mindenki a saját problémáját ismeri a legjobban és akkor tudnak figyelmet szentelni neki, ha polgár megosztja ezt a velük.