2024. április 26., péntek

Országos pedagógustüntetés Magyarországon

Egy tavaly november végén megírt levél Miskolcról, a Hermann Ottó Gimnáziumból országos visszhangot keltett. A gimnázium nevelőtestülete aláírással ellátott nyílt levélben az intézet pedagógusai tévútnak minősítik a kormány neveléspolitikáját, oktatási reformjait, nem fogadják el a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral történő egyeztetéseket, fellépnek a tanárok és a diákok túlterheltsége ellen, felróják, hogy a pedagógus-életpályamodell beindításához kapcsolódó, még hiányzó alapbéremelést – melyet négy év alatt szakaszonként teljesítenek – úgy tüntetik fel, mint újabb és újabb béremelést a tanároknak. A levél megfogalmazói nehezményezik, hogy „megemelték a kötelező óraszámot, megszüntették a pótlékok túlnyomó többségét”.

Tiltakozó felvonulás Miskolcon (Fotó: MTI)

Tiltakozó felvonulás Miskolcon (Fotó: MTI)

A nyílt levél nem várt fogadtatásra talált, hasonlattal élve a Hermann Ottó Gimnáziumban lángra lobbant tűz futótűzként terjedt tovább, jelezve, hogy nem egy elszigetelt esetről, hanem valóban meglévő elégedetlenségről van szó a magyar pedagógustársadalomban. Ezt az addig szunnyadó, lappangó reakciót Balog Zoltán, a humán tárca vezetője párbeszédre felszólító reagálásával már nem lehetett lecsillapítani. Januárban már mintegy 250 intézmény és csaknem 20 ezer pedagógus csatlakozott a nyílt levélhez. A tegnapi Magyarország-szerte megtartott pedagógusdemonstráció egy újabb állomása volt a tiltakozási hullámnak, február 13-ára pedig a Pedagógusok Szakszervezete hirdetett országos tüntetést.

A tegnapi pedagógusdemonstráció, amelyen nemcsak tanárok, hanem diákok és számos szimpatizáns is részt vett, szintén országosnak minősíthető, a miskolci tiltakozás mellett szolidaritási demonstrációt szerveztek Budapesten, Szegeden, Veszprémben, Sopronban, Békéscsabán, Győrben, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Szombathelyen. Miskolcon a szakadó eső ellenére több ezer ember gyűlt össze, a tiltakozók között sok gimnazista is jelen volt.

A többezres menet a Herman Ottó Gimnázium elől indult, ahonnan csendben, többen fáklyával a kezükben a Városháza térre mentek. A tanárok többek között szabad tankönyvválasztást és a pedagógus-életpályamodell módosítását követelték. Felléptek a diákok és a tanárok túlterheltsége ellen, több felszólaló gúnyosan utasította vissza a Pesti Srácokban kedden megjelent vádat, hogy Soros György szervezetei állnának a tiltakozás mögött.

A szervezők politikamentes hangvételre szólították fel a felszólalókat, ez azonban nem igazán sikerült, sok felszólaló éles bírálattal illette a kormányt és a kormányfőt.

Budapesten is több százan gyűltek össze a Szabadság téren, a demonstráció hat óra körül ért véget – jelentette az origo.hu tudósítója. A szónokok arra buzdították a résztvevőket, hogy menjenek el február 13-án a Kossuth térre meghirdetett demonstrációra is, ahol többek között az egészségügyi dolgozók is ott lesznek. Azt ígérték, hogy addig nem hagynak fel a demonstrációkkal, amíg érdemi változásokat nem tapasztalnak.

A tüntetés előtt Hollik István, a KDNP képviselője sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt állította, hogy a baloldali ellenzék áll a pedagógusdemonstráció mögött. A „bukott baloldal” csak pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat – hangoztatta a képviselő, és szavait azzal az érvvel próbálta alátámasztani, hogy több helyszínen is egykori vagy mai baloldali politikusok szervezték a demonstrációt. A Jobbik nevében Dúró Dóra reagált a kormánypárti politikus felvetésére, aki szerint a „KDNP az SZDSZ-t majmolja”, „Szánalmas és az SZDSZ politikai módszereit idézi, hogy a kisebbik kormánypárt igyekszik politikai színezetet adni a pedagógusok szakmai alapú tiltakozásának” – mondta Dúró Dóra.