2024. március 28., csütörtök

Az Európai Parlament népirtásnak minősítette az IÁ rémtetteit

Népirtásnak minősítették az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek a közel-keleti etnikai és vallási kisebbségek ellen elkövetett rémtetteit az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén.

Az EP-képviselők nagy többsége által elfogadott határozat azonnali cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget az életveszélyben lévők védelme érdekében. A törvényhozók határozottan elítélték a főként Irakban és Szíriában tevékenykedő terrormilíciát, a keresztények, jazidik, türkmének, síiták és más kisebbségek ellen elkövetett súlyos bűntetteket. Ezen jogsértések háborús és emberiesség elleni bűncselekményeknek, népirtásnak számítanak - olvasható az elfogadott szövegben. A dokumentum olyan törvények elfogadására szólítja fel az Európai Unió tagországait, amelyek megakadályozzák, hogy állampolgáraik csatlakozzanak az IÁ-hoz, és amelyek értelmében mihamarabb bíróság elé állítják azokat, akik ezt mégis megteszik.

A szavazást követően a határozat egyik kezdeményezője, Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő hangsúlyozta, a dokumentum "elfogadása fontos állomás a terroristák elleni küzdelemben, amelyet nagyon hamar helyszíni cselekvésnek is követnie kell az üldözött közösségek megtartása érdekében". A politikus elmondta: a fenyegetett közösségek legfőbb érdeke, hogy szülőföldjükön vagy a térségben éljenek és boldoguljanak, Európának ezért sokkal többet kell tennie a helyben maradás elősegítésére és az elvándorlás csökkentésére, mivel ez az őshonos kisebbségek érdeke is. "Ha megkésve is, de a jelek szerint mára Európa is kezdi felismerni a helyszíni segítségnyújtás mindent megelőző fontosságát" - tette hozzá a képviselő.