2024. március 29., péntek

Martin Schulz Magyarországot hibáztatja

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke az ARD német közszolgálati televízió reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy miért nem sikerül végre az EU-külső határainak védelmét biztosítani, Magyarországról említést téve azt nyilatkozta: „mert öncélú európai kormányok a furcsa, részben nagyon nacionalista jellegű érdekeiket az európai közösségi megoldások elé helyezik. Az olyan kormányok, mint az Budapesten, aki azt mondja, hogy ez egy német probléma, amelyhez nekünk semmi közünk, nagyon reprezentatívak. 20 olyan tagállam van, aki azt mondja, hogy csak akkor van köze Európához, ha kap pénzt.”

Az Európai Parlament (EP) elnökének sértéseit visszautasítjuk – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nyilatkozatra reagálva szerdán az MTI-vel. „Sokadszor válik egyértelművé, hogy Martin Schulznak teljesen indokolatlan és megalapozatlan felsőbbrendűség-tudata van a közép- és kelet-európai országokkal szemben. Ezt hívhatjuk egyszerűen pökhendiségnek is.”

Magyarország megnyitotta a piacait, teljesítette a vállalásait, így jogosult a kohéziós forrásokra – emlékeztetett, hozzátéve: ez nem könyöradomány, „ez a pénz nekünk jár” – mondta Szijjártó Péter.