2024. március 29., péntek

Az állatmenhely ideiglenes megoldás

A kóbor kutyák súlyos gondot okoznak Újvidéken - A bajok forrása a lelkiismeretlen állattartás

Mégis, mit tehetünk, ha úgy alakul az életünk, hogy többé nem gondoskodhatunk kedvenc kutyánkról, és nincs, aki vigyázna rá? Egyik megoldás lehet, hogy elvisszük a Zoohigijena i veterina városi állatmenhelyére.

Kinek kellek? (Dávid Csilla felvétele)

Kinek kellek? (Dávid Csilla felvétele)

– Abban az esetben, ha úgy mérjük fel, hogy valaki valóban nem képes gondoskodni a kedvenc kutyájáról, befogadjuk a menhelyre. Jegyzőkönyvet veszünk fel, melyben rögzítjük, hogy az állattulajdonos lemond a tulajdonáról. Ha azonban azt állapítjuk meg, hogy az illető rendelkezik megfelelő feltételekkel, mégis lemond a háziállat gondozásáról, a menhely szolgáltatása ebben az esetben 52. 000 dinár. Szerintünk mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kutyák ne kerüljenek az utcára, jobb, ha ideiglenesen mi gondoskodunk róluk, s majd idővel megpróbálunk megfelelő gazdát találni számukra – mondta Aleksandar Bursać, a Zoohigijena i veterina Közvállalat igazgatója.

Bursać kifejtette, fontosnak tartja azokat a szabályokat, amelyek az állatok befogadására vonatkoznak. A Zoohigijena dolgozói megpróbálják követni a lelkiismeretlen gazdák további kapcsolatát a kutyákkal, és igyekeznek megakadályozni, hogy újra vásároljanak egyet.

– Ha javultak az anyagi körülményeik, megengedjük, hogy újra kutyát tartsanak, de azért nem ilyen egyszerű a dolog. Az a célunk, hogy a lelkiismeretlen gazdák felfogják, felelősséggel tartoznak házi kedvenceik iránt – mondta Bursać a Dnevnik napilapnak.

A Zoohigijena az utóbbi időben nagy figyelmet szentel a polgárok feljelentéseinek. A közvállalatban rendkívül fontosnak tartják, hogy az újvidékieknek legyen elegendő bátorságuk feljelenteni a lelkiismeretlen tulajdonosokat, mert sok kóbor kutya a peremvárosi falvakból érkezik a városba, és nagy részüket a gazdáik hagyják az utcán.

– A terepen naponta szembesülünk az állatok jogainak a megsértésével. Arra szeretnénk kérni a polgárokat, ha az állatokat veszélyeztető bánásmóddal találkoznak, jelentsék a Zoohigijena i veterina Közvállalatnak – mondta Bursać. Hozzátette: bonyolítja a helyzetet, hogy a Köztársasági Állatorvosi Felügyelőséggel rossz az együttműködés. A Zoohigijena nem ítélheti meg, hogy a polgárok betartják-e az állatjólétre vonatkozó rendelkezéseket, mert ez az állatorvosi felügyelőség hatásköre.