2024. április 25., csütörtök

Zárt helyen cigaretta nélkül

Szerbiában a nemzetközi átlagot meghaladja a dohányosok száma

Szerbiában január 31-e a dohányzás elleni küzdelem napja, amelynek idei jelszava az volt: Minden cigaretta zavaró és az egészségügyi intézmények a törvényhozókat a zárt térben való dohányzás teljes betiltására kívánják ösztönözni.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világ felnőtt népességének 21 százaléka dohányzik, ami több mint egymilliárd embert jelent, mondta el dr. Nada Kosić Bibić, az intézet egészségnépszerűsítő központjának vezetője. Ami Európát illeti, itt a felnőtt lakosság 28 százaléka dohányos, ez 26 millió embert jelent, akik közül 13 millió azok száma, akiknek emiatt egészségügyi panaszaik vannak. Az EU területén a halálesetek 16 százaléka köthető a dohányzáshoz.

Szerbiában a felnőtt lakosság 34,6 százaléka dohányos, ami jóval az európai átlag felett van, tette hozzá a doktornő, kiemelve, hogy különösen aggasztóak a 13–15 éves korosztály statisztikai adatai. Ezen korosztályon belül a lányok nagyobb arányban nyúlnak cigaretta után mint a fiúk, ami százalékosan azt jelenti, hogy az előbbiek között a dohányosok aránya 13,3, az utóbbiak között pedig 12,7 százalék.

A jelenleg hatályban lévő, 2010-ben elfogadott törvény pozitív eredményeket hozott, elsősorban a dohányfüsttel való érintkezést illetően a nyilvános helyeken, valamint a dohányzási szokások területén is. Miután 2014-ben korlátozták egyes nyilvános helyeken a dohányzást, 14 százalék csökkentette a naponta elszívott cigaretták számát, 13 százalék pedig leszokott erről a szenvedélyről. A munkahelyeken a dohányfüsttel való érintkezés a 2010-es 45 százalékról 29 százalékra csökkent, az éttermekben, kávézókban és más vendéglátóipari objektumokban minimális csökkenést mértek, 72 helyett 62 százalék.

A felmérések azt mutatták, hogy a 13–15 éves korosztály különösen ki van téve a dohányfüstnek, 66,3 százalékuk szokott látni embereket, akik az iskolaépületben vagy az udvarban dohányoznak, illetve kétharmaduk saját családjában is dohányfüstöt kénytelen szívni passzív dohányosként.

Éppen ezért az egészségügyi intézmények indítványozzák a törvény olyan irányban történő módosítását, hogy a zárt helyiségekben teljes dohányzási tilalom lépjen életbe. Ennek indoklásaként megemlítették, hogy a dohányfüst 7500 különböző vegyi anyagot tartalmaz, ebből 70 rákkeltő hatású. Csak a 100 százalékban dohánymentes tér védheti meg a nemdohányzókat a dohányfüst ártalmas hatásaitól, amely a vendéglátóipari dolgozók számára is foglalkozási kockázatot jelent. Mint elhangzott, egyetlen tudományos kutatás sem igazolta, hogy a dohányzást korlátozó vagy tiltó törvény negatív gazdasági hatást eredményezett volna.

Annak érdekében, hogy elejét vegyék a gyermekeknél a dohányzásnak, egy képzőművészeti pályázatot hirdetett a Közegészségügyi Intézet, amelybe három általános iskola, a Đuro Salaj, az Október 10. és a hajdújárási Petőfi Sándor iskolák diákjai kapcsolódtak be, akik közül a legjobb munkák elkészítői ajándékcsomagot vehettek át.

A dohánymentes nap keretében ma a Közegészségügyi Intézet a Szabadkai Egészségházakkal és a Szabadkai Gyógyszertárakkal együttműködve 8–11 óráig a Vöröskereszt helyiségeiben, a Fasizmus áldozatainak tere 3. szám alatt egy preventív jellegű akciót szervez, amelynek keretében a polgárok ellenőrizhetik egészségi állapotukat, elsősorban a kockázati tényezőket. Ezt követően ugyanitt középiskolások részére két műhelymunkát szerveznek, a felelős döntéshozatal és a reklámok témakörében.