2024. április 24., szerda

Egyórás munkabeszüntetés a közszférában

Országos figyelmeztető sztrájkot hirdetett mára a két országos reprezentatív szakszervezet ágazati érdekszervezete
Kifogásolják, hogy a legújabb tervezetbe mégsem került be a szakszervezetek valamennyi észrevétele – a felvétel egy korábbi szakszervezeti tüntetésen készült (Dávid Csilla felvétele)

Kifogásolják, hogy a legújabb tervezetbe mégsem került be a szakszervezetek valamennyi észrevétele – a felvétel egy korábbi szakszervezeti tüntetésen készült (Dávid Csilla felvétele)

Ma 11 és 12 óra között egyórás figyelmeztető sztrájkot tart a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége és a Függetlenség Szakszervezet képviselői a közszféra alkalmazottjai bérezéséről szóló törvénytervezet legújabb változtatásai kapcsán. Egy órára beszüntetik a munkát az egészségházak, kórházak, bíróságok, iskolák, művelődési és tudományos intézmények foglalkoztatottjai. Mint vezetőik mondják, többnyire elfogadhatónak tartják a hétfői, az illetékes minisztériumok által is elfogadhatónak tartott javított változatot, de semmi garanciát sem látnak abban, hogy a leírtakat a kormány a jövőben igyekszik be is tartani. Emellett azt is kifogásolják, hogy a legújabb tervezetbe mégsem került be a szakszervezetek valamennyi észrevétele.

A sztrájkot a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége és a Függetlenség Szakszervezetnek a közszféra ágazati szakszervezetei szervezik – jelentette be tegnap Zoran Savić, az egészségügyi dolgozók érdekvédelmi szervezetének vezetője. A tegnap Belgrádban megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy hétfőn kézhez kapták a közszféra alkalmazottjainak bérezéséről szóló törvénytervezet legújabb változatát, amely meglátása szerint szinte megegyezik azzal a szöveggel, amelyet a Szociális Gazdasági Tanács is javasolt, de amelyikkel korábban nem értett egyet Dušan Vujović pénzügyminiszter. – A közszféra bérezéséről szóló törvényjavaslat többnyire eleget tesz a szakszervezetek követeléseinek. Elégedettséggel nyugtázzuk a holtmunka és egyéb pótdíjak jövőbeli elszámolási módját, viszont nem vagyunk megelégedve az egytálétel és a nyaralási pótlék kifizetésének javaslatával. Azzal sem tudunk egyetérteni, hogy más alapbért számolnak az önkormányzati egységekben – mondta Savić.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a szakszervezeti vezetők február 6-án egy asztalhoz ülnek Aleksandar Vučić kormányfővel.

Mint ismeretes, a minisztériumok hétfői ülésén elfogadták a közszféra alkalmazottjainak bérezéséről szóló törvénytervezet módosított változatát, amelyben újdonság az, hogy a közalkalmazottak távollétük idejére is 12 havi átlagbérük, és nem alapbérük 65 százalékát kapják majd, és a holtmunka értékét is szolgálati évenként 0,4 százalékkal növelik.