2024. április 24., szerda

Szövőtanfolyam indul Törökbecsén

A bőripari munkalehetőség után textiliparit szeretne biztosítani képzésével a fiataloknak a PAAD központ

Törökbecsén, az újfalusi Ifjúsági Otthonban hamarosan megkezdődik A fiatalok szakmát tanulnak elnevezésű projektum második szakaszának a megvalósítása. A képzés során a fiatalok a szövés gyakorlati tudományát és a szövéshez kapcsolódó elméleti ismereteket sajátíthatják majd el.

Saša Dujin, a helyi gazdaságfejlesztési iroda igazgatója elmondta: a képzéshez három szövőszéket vettek, a kettő nagyobbon rongyszőnyegeket, poncsókat és minden egyebet el lehet készíteni, a harmadik kisebb szövőszék pedig sálak készítésére lesz alkalmas, de az elméleti oktatáshoz szükséges szakirodalom is a rendelkezésre áll.

Tavaly ilyenkor végzett a projektum első szakaszában tanuló törökbecsei fiatalok első csapata, amely a bőrfeldolgozásban szereztek alapismereteket, majd a húsz induló közül kilencen el is helyezkedtek a Serbia Manifatture Kft.-ben. Törökbecsén hosszú hagyománya van a textiliparnak, de a cipőkészítés új iparágnak számít a községben, és a helyi középiskolában nincs bőripari szakirány. Az olasz–román Serbia Manifatture Kft. 2012 óta üzemel a városban, az ő szakmunkásigényüket igyekezett kielégíteni a PAAD központ által szervezett képzés.

Az idei szövőtanfolyam pontos kezdete még nem ismert, de az érdeklődőket szombaton, február 6-án 11 órára várják az újonnan megnyílt újfalusi ifjúsági otthonban. A képzést a PAAD központ, a közösség fenntarthatóságáért központ, a törökbecsei helyi közösség és a Tartományi Gazdasági, Munkaügyi és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság közösen szervezi. A projektum következő szakaszát Bocsáron tartják majd a vidékfejlesztési központtal közösen, ekkor a régi bútorok megmunkálása, javítása és korszerűsítése lesz a téma.